7 октомври, 2022
Устойчив транспорт
НачалоСтроителна и логистична техникаПовод за празнуване: Liеbherr доставя 1000-ия мобилен строителен кран

Повод за празнуване: Liеbherr доставя 1000-ия мобилен строителен кран

Liеbherr е доставил своя 1000-ен мобилен строителен кран. С MK 140 Plus разширява автопарка на Hanyš – Jeřábnické práce, s.r.o., най-големият доставчик на кранови услуги в Чешката република, с първият кран от този вид в страната. Той се отличава с редица интелигентни конструктивни решения, като например концепцията VarioJib (гъвкаво използване на режимите на количка и повдигане), опция за дистанционно радиоуправление и повдигаща се кабина на оператора.

Убеден съм, че кранът ще донесе повече поръчки и ще направи работата ни още по-ефективна” – така звучат думите на основателя и собственик на компанията Ростислав Ханиш по време на тържественото предаване в Радонице (Прага Изток), където той прие новата машина от Валдемар Матушка, управляващ директор на Liebherr-Stavební stroje CZ, s.r.o.. Матушка беше доволен от тази специална доставка: “Сигурен съм, че ще продължим да работим заедно и че това няма да е единствената машина за Hanyš”.

Hanyš вече разполага с Liebherr MK 110 в успешна експлоатация. Концепцията и потенциалът на серията MK спечелиха компанията, поради което сега към автопарка се присъединява и нов MK 140. Маневреният кран с пет оси е най-мощният MK от серията. Благодарение на вертикалната си кула, MK може да бъде позициониран директно на сградата и поради това изисква много малко пространство. За транспортирането, монтажа и експлоатацията е необходим само един човек. Кранът може да обхване няколко строителни обекта в рамките на един ден. Неговата екологична и ориентирана към бъдещето хибридна концепция за захранване позволява изцяло електрическа работа. 

Трисекционна телескопична кула с масивна стенна конструкция

Снабден с ниско разположена кабина за водача, MK 140 тежи 60 тона и има транспортна дължина 16 метра. Надстройката на крана е единствената в серията MK с трисекционна телескопична кула с конструкция от плътни стени. Концепцията VarioJib предлага две възможности за работа, като позволява гъвкаво използване в режимите на предвижване и на повдигане. Изпитаният във времето режим за движение на количката предлага висок капацитет на натоварване при нейната работа. В режим на повдигане MK 140 премества товара чрез непрекъснато регулиране на стрелата, като постига обхват от 65 метра и височина на куката до 94,4 метра. Допълнителни решетъчни глави на стрели могат да бъдат поръчани отделно, заедно с необходимото баластно тегло, за още по-голяма гъвкавост на приложението.

Крановете от серията MK често се използват, когато са необходими краткосрочни подемни работи и конвенционалните мобилни кранове не са опция поради пространството, което им е необходимо, за да се справят със стърчащите ръбове на ъгловати сгради”, обяснява Ян Хлушек, ръководител на отдел „Обслужване на клиенти на кулови кранове“ в Liebherr-Stavební stroje CZ. “Кранът е идеален за работа в градски райони и за работа по високи конструкции, като например складове със стоманена рамка.” Отличната маневреност на Liebherr MK 140 се поддържа и от неговото шаси; всичките пет оси се управляват от общо пет програми за управление. Блокировките на диференциалите осигуряват отлична проходимост дори при трудни условия.

Възможни са кратки работи с минимални изисквания за пространство

Ростислав Ханиш оценява тези предимства: “Когато става въпрос за работа на височина, този кран заема много по-малко място от всеки конвенционален тип. Ако се намираме в центъра на града, трябва само да имаме достатъчно място за удължените опори на крана и можем да достигнем височина до 56 метра над сградите. Това е едно от най-хубавите неща при работата с този кран.Hanyš планира да използва новия МК предимно за покривни и климатични инсталации и за поставяне на басейни на покривни тераси.

Плавно управление и удобна кабина – това е привлекателно за Павел Добри, един от кранистите на Hanyš: “Чувствителните задвижвания и интелигентните системи за подпомагане на MK 140 правят работата безопасна и прецизна.” Павел Добри вече е изпробвал новия кран по време на курс за обучение в производствената база на Liebherr в Биберах ан дер Риш (Германия): “Управлява се с лебедки вместо с хидравлика – надеждно решение според мен.

Едноседмичен курс на обучение за оператори

Liebherr доставя MK 140 на Hanyš с всички възможни функции, включително допълнителна камера за кука, опционална система за уникално увеличаване на товара (откъдето идва “Plus” в името на крана), удължена стрела, четири баластни тежести с общо тегло 9 тона и диференциални блокировки между предната и задната ос. Кабината на оператора на подемния кран също е получила пълно обслужване с климатик, охладител за напитки, отопляема седалка и цветен екран с висока разделителна способност. В пакета беше включен и едноседмичен курс за обучение на кранисти в производствените мощности на Liebherr . Hanyš – Jeřábnické práce, s.r.o. е частна чешка компания със седалище в Радонице (Прага-изток), която се занимава с кранови услуги повече от 30 години. Понастоящем компанията разполага с над 90 крана Liebherr и предлага кранови работи, тежкотоварен транспорт, както и оперативни и свързани с транспорта услуги.

ИзточникLiеbherr
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари