26 септември, 2022
Устойчив транспорт
НачалоТежкотоварниIVECO и Gruber Logistics представят IVECO S-WAY LNG за превоз на необичайни...

IVECO и Gruber Logistics представят IVECO S-WAY LNG за превоз на необичайни товари до 50 тона

Като част от споразумението си за партньорство в областта на устойчивото развитие, IVECO и Gruber Logistics представят първото транспортно средство за превоз на необичайни товари до 50 тона, задвижвано с алтернативно гориво – IVECO S-WAY LNG, което осигурява оперативна и екологична ефективност. Използването на транспортни решения с алтернативни горива за превоз на необичайни товари е важен етап по пътя към постигане на декарбонизация на сектора.

Транспортирането на необичайни товари се отнася до автомобилния транспорт на товари, които надвишават ограниченията за тегло, размери и/или безопасност, предписани от Пътните правила, и за чието придвижване се изискват специални разрешителни. Ефективността на тежкотоварните превозни средства, задвижвани с течен метан (стандартни товари до 24 тона), е сравнима с тази на превозните средства, задвижвани с дизелово гориво. Въпреки това остава разлика в мощността на двигателя, която може да окаже влияние върху работата на превозните средства при особено трудни изкачвания или при превоз на товари, които надвишават ограниченията за тегло. Благодарение на всеотдайността на Gruber Logistics това препятствие беше преодоляно, като бяха създадени необходимите логистични условия за въвеждане на алтернативни горива в сектора на необичайните товари. Всъщност, след първоначалния период на тестване, превозните средства работещи на течен метан вече са в експлоатация по маршрутите между Германия и Обединеното кралство от района на Кройцтал, един от основните обекти на Gruber Logistics в Германия. Теглото на превозваните товари варира между 30 и 50 тона.

Михаел Грубер, ръководител на подразделението XTL в Gruber Logistics, потвърди: “Често виждаме само проблемите, а не решенията. Ще бъде възможно втечненият природен газ, а по-късно и биовтечненият природен газ, да бъдат широко използвани в сектора на необичайните товари, но за да се случи това, трябва да променим методите си на работа, да променим маршрутите, да променим начина на шофиране и т.н. Тези и други въпроси трябва да бъдат решени, за да може успешно да се приложат широкомащабно иновациите в областта на ЕКО, дори и в области, за които преди не сме си представяли, че са възможни.

Фабрицио Буфа, мениджър на пазара на алтернативни задвижвания на IVECO Италия, казва: “Заедно с Gruber Logistics нашите IVECO S-WAY LNG са на пътя, водещ към декарбонизацията на света на транспорта – сега включващ дори превоз на необичайни товари, което е важен етап за сектора. Използването на природен газ, особено в био-версията му, е от съществено значение за постигането на незабавни и ефективни резултати; както показва неотдавнашно проучване на Италианския национален съвет за научни изследвания (CNR), тежкотоварен автомобил, задвижван с био-СПГ, може да намали емисиите на CO2 с до 121% в сравнение с дизелов еквивалент.

ИзточникIVECO
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Нова генерация DAF | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари