29 септември, 2022
Устойчив транспорт
НачалоРемаркета и надстройкиKrone получава европейски договор за научни изследвания

Krone получава европейски договор за научни изследвания

GAIA-X разчита на интелигентни сменяеми надстройки и ремаркета

В рамките на изследователския проект GAIA-X Федералното министерство на икономиката на Германия (BMWi) възложи на производителя на товарни автомобили Krone задачата да разработи концепция, която оптимизира потока от стоки и товари чрез интелигентно използване на данни. Големият европейски проект GAIA-X си е поставил за цел да обедини бизнеса, научните изследвания и администрацията в европейското икономическо пространство в една мощна и сигурна инфраструктура за данни, за да предложи на европейските предприятия независима алтернатива на водещите чуждестранни доставчици на облачни услуги и да осигури необходимия капацитет за трафика на данни в рамките на големи проекти като автономното шофиране.

Една от десетте тематични области на GAIA-X е посветена на сектора на мобилността, който е изправен пред дълбоки промени поради изменението на климата и недостига на ресурси. За да се направи транспортът на товари по-ефективен и по-екологичен чрез интелигентен контрол на поръчките, надеждни прогнози за времето на пристигане и интелигентно управление на капацитета, операторите на логистични автопаркове участват в проектирането на иновационен автомобил, така че следващото поколение тежкотоварни автомобили да бъде пряко съобразено с нуждите на сектора. Терминологията на GAIA-X предвижда тези бъдещи продукти да се наричат iWT (интелигентна сменяема каросерия/интелигентно ремарке). На преден план в календара на проекта е провеждането на интервюта с участници на пазара. Получените от тях данни служат за основа на всички по-нататъшни разработки на GAIA-X.

Управляващият директор на Krone Ралф Фауст вижда в проекта GAIA-X огромен потенциал за транспортния и логистичния сектор: “Телематичните технологии вече се използват днес, за да записват и предоставят например позициите, съобщенията от спирачната система или температурите в товарното отделение на сменяемата каросерия или ремаркето. GAIA-X ще помогне да се гарантира, че бъдещите телематични услуги далеч надхвърлят вече познатите функции, като например прогнози за ETA (очаквано време на пристигане), управление на маршрута, контрол на вратите или състояние на прикачването, за да се повиши още повече качеството и ефективността на транспорта и управлението на автопарка.

Федералното министерство на икономиката и Krone допринасят поравно за бюджета от 1,6 млн. евро, който е на разположение за тази изследователска област. Ръководителят на проекта на Krone Максимилиан Бирле изрично приветства заданието и подчертава нарастващото значение на сигурните и свързани в мрежа потоци от данни за транспортната индустрия: “За Krone участието в GAIA-X е от изключителна важност. Дългогодишният опит на нашата компания в областта на цифровите услуги за търговски превозни средства ще допринесе значително за успеха на този проект.

Krone е единственият германски производител на търговски превозни средства, който участва в GAIA-X. Очаква се изследователският проект GAIA-X да бъде завършен до края на 2024 г.

ИзточникKrone
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари