29 септември, 2022
Устойчив транспорт
НачалоКомпанииDAF Trucks през 2021 г. - стабилни резултати в предизвикателна година

DAF Trucks през 2021 г. – стабилни резултати в предизвикателна година


Лидер на европейския пазар в шест държави и в сегмента на влекачите

DAF Trucks може да погледне назад към една отлична година. Производството на товарни автомобили достигна 60 000 единици, което е ясно отражение на голямото търсене на транспортни услуги в резултат на силното възстановяване на икономиката. Безспорен акцент беше представянето на новото поколение DAF XF, XG и XG+. Тези модели за транспорт на дълги разстояния доведоха до пълен брой поръчки за производителя на камиони от Айндховен.

Перлата в короната беше връчването на двете най-престижни награди в производството на камиони. Моделите от ново поколение XF, XG и XG+ бяха избрани за “Международен камион на 2022 г.” заради новите стандарти, които поставиха по отношение на ефективността, безопасността и комфорта на водача. Освен това концептуалният камион DAF XF H2 с двигател с вътрешно горене, работещ с водород, спечели престижната “Награда за иновации при камионите за 2022 г.”. Всичко това потвърждава, че камионите DAF от ново поколение представляват изцяло нова платформа; такава, която е готова за нови алтернативни задвижвания и обещание за още по-чисто бъдеще.

60 000 камиона

От само себе си се разбира, че в резултат на пандемията Covid-19 2021 г. беше и много трудна година за DAF, главно поради недостига на части. Всъщност в крайна сметка не търсенето на камиони определяше броя на производството, а по-скоро наличието на чипове и други компоненти. През 2021 г. от производствената линия слязоха около 49 000 тежкотоварни и среднотоварни камиона CF и XF (в сравнение с 37 600 през 2020 г.), както и около 11 000 дистрибуторски камиона LF (9000 през 2020 г.).

Пазарен лидер в 6 европейски държави

DAF постигна пазарен дял от 15,9% (2020 г.: 16,3%) в Европа в сегмента на тежките (над 16 тона) и 10,1% (беше 9,5%) в сегмента на леките автомобили. Както и през предходните години, през 2021 г. DAF беше пазарен лидер в тежкотоварния сегмент в Нидерландия (28,5%), Обединеното кралство (29,4%), Полша (24,3%), Унгария (24,8%), България (23,8%) и Португалия (19,0%). DAF също така остава безспорен лидер на макетите в Европа в сегмента на тежкотоварните трактори.

Продажбите извън Европа

DAF продаде 8600 товарни автомобила извън Европейския съюз през 2021 г., в сравнение с 5900 през 2020 г. Това включваше голяма поръчка за тежкотоварни камиони от Колумбия и поръчка за няколко десетки напълно оборудвани сметосъбиращи камиони в Гана. Освен това 10 000-ият местно произведен камион беше произведен в Тайван, където DAF е пазарен лидер сред европейските марки в тежкия сегмент. DAF също така завърши годината като пазарен лидер в Израел и постигна големи успехи, наред с други, в Австралия и Бразилия.

10% повече продадени задвижвания на PACCAR

През 2021 г. DAF продаде 2250 двигателя PACCAR на водещи производители на туристически автобуси, градски и специални превозни средства. Това представлява увеличение с повече от 10% в сравнение с 2020 г., когато DAF Components продаде 2000 двигателя. През 2021 г. DAF получи и две поръчки от белгийските въоръжени сили. През следващите години ще бъдат доставени общо около 900 автомобила със задвижване на всички колела – оборудвани със или без балистична кабина.

DAF Trucks може да погледне назад към една отлична година. Производството на товарни автомобили достигна 60 000 единици. Безспорен акцент беше представянето на новото поколение DAF XF, XG и XG+, обявено за „Международен камион на 2022 г.“.

Рекорд след рекорд

Не по-малко от 40% от всички новопродадени употребявани камиони са доставени заедно с договор за ремонт и поддръжка DAF MultiSupport – рекорд”, според Ричард Цинк, член на Управителния съвет на DAF, отговарящ за маркетинга и продажбите. “Това означава, че все повече и повече клиенти избират поддръжка за максимална работоспособност, както по отношение на разходите, така и по отношение на наличността на автомобила. Рекорден брой оператори на транспортни средства се възползваха от услугите на PACCAR Financial, която също така продаде безпрецедентен брой употребявани автомобили.

По-нататъшен растеж през 2022 г. “Благодарение на оживлението в икономиката, в Европа има все по-голямо търсене на товарни автомобили и с новото поколение DAF XF, XG и XG+. DAF има в ръцете си отличен продукт”, казва Хари Волтерс, президент на DAF Trucks. “Това са първите и единствени камиони на пазара, които отговарят на новите европейски разпоредби за масите и размерите на превозните средства. Това означава, че моделите XF, XG и XG+ поставят нов стандарт в областта на ефективността, безопасността и комфорта на водача. Очакваме европейският пазар на товарни автомобили да достигне някъде между 260 000 и 300 000 автомобила през 2022 г. Благодарение на нашата водеща в бранша моделна програма и първокласни услуги, ние сме готови, заедно с нашите професионални дилъри, да постигнем по-нататъшен растеж.

Новото поколение DAF: Най-желаният камион
ИзточникDAF Trucks
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари