29 септември, 2022
Устойчив транспорт
НачалоЕлектромобилностDaimler Truck North America, NextEra Energy Resources и BlackRock Renewable Power обявяват...

Daimler Truck North America, NextEra Energy Resources и BlackRock Renewable Power обявяват планове за ускоряване на обществената инфраструктура за зареждане на търговски превозни средства в САЩ

Daimler Truck North America LLC (DTNA), NextEra Energy Resources LLC и BlackRock Renewable Power (BlackRock) обявиха днес, че са подписали Меморандум за разбирателство (МР), за да положат основите на съвместно предприятие (СП) за проектиране, разработване, инсталиране и експлоатация на високоефективна национална мрежа за зареждане в САЩ за средно- и тежкотоварни електрически превозни средства на батерии и превозни средства с водородни горивни клетки. Стартирането на дейността е планирано за тази година, а първите обекти ще започнат да се изграждат през 2023 г. Очаква се първоначалното финансиране да се състои от около 650 млн. долара (около 580 млн. евро), разпределени поравно между трите страни.

Мартин Даум, главен изпълнителен директор на Daimler Truck: “Планираното съвместно предприятие с NextEra Energy Resources и BlackRock е още един елемент от нашата глобална стратегия за партньорство за ускоряване на изграждането на инфраструктурата, необходима за въглеродно неутрален търговски транспорт. Независимо дали в САЩ, или в Европа, този вид сътрудничество е от съществено значение за успешното справяне с неотложната нужда от превозни средства с нулеви емисии. Daimler Truck North America, заедно с двамата си нови партньори, поема кормилото и проправя пътя за общонационална инфраструктура за търговски превозни средства, задвижвани с батерии и водород, в САЩ.

Това планирано СП е последното от поредица партньорства, доказващи непрекъснатите усилия на Daimler Trucks за стратегическо обвързване с водещи играчи в областта на ключовите технологии за трансформация. В областта на инфраструктурата за зареждане с електричество или водород по важни транспортни маршрути Daimler Trucks си сътрудничи с Shell, BP и TotalEnergies. Партньорствата със Siemens Smart Infrastructure, ENGIE и EVBox Group, както и с PowerElectronics в областта на зареждането с електрическа батерия, допринасят за осигуряване на възможност за икономично използване на CO2-неутрални камиони при шофиране. Освен това планираното съвместно предприятие с TRATON Group и Volvo Group за европейска високоефективна мрежа за зареждане също ще допринесе за проправянето на пътя към въглеродно неутрална транспортна индустрия.

DTNA, NextEra Energy и BlackRock: Партньори за планираната мрежа за зареждане на камиони BEV и H2 в САЩ.

Подобно на Европа, липсата на обществено достъпна, национална инфраструктура за зареждане на електрически превозни средства за търговски цели в САЩ, особено за товарни превози на дълги разстояния, остава една от най-големите пречки за широкото разпространение на електрически камиони. Със създаването на това СП трите страни ще обединят ресурсите си, за да се справят с това предизвикателство. Страните планират до 2026 г. да изградят мрежа от места за зареждане по критични товарни маршрути по източното и западното крайбрежие и в Тексас, като използват съществуващата инфраструктура и удобства и същевременно добавят допълнителни места на зелено, за да задоволят очакваното търсене от страна на клиентите. Първоначалният фокус ще бъде поставен върху станции за зареждане на средни и тежкотоварни електрически превозни средства с батерии, последвани от станции за зареждане с водород на камиони с горивни клетки. Обектите ще бъдат на разположение и за леки превозни средства, за да се постигне по-голямата цел за електрифициране на мобилността.

Предложеното СП ще се възползва от опита и знанията на своите учредители. Като безспорен пазарен лидер, филиалът на Daimler TruckDTNA, предлага не само експертни познания в разработването на електрически камиони (старт на производството на електрическите Freightliner eCascadia и eM2 с батерии през 2022/23 г.), но и опит в предоставянето на консултантски услуги на своите клиенти – големите оператори на автопаркове в Северна Америка. В сътрудничество с местната компания за комунални услуги Portland General Electric (PGE), DTNA откри първата по рода си обществена зарядна площадка за товарни автомобили в САЩ в Портланд, щата Либия. NextEra Energy Resources е значителен инвеститор в електрическата инфраструктура и носи опит в оптимизирането на възобновяемата енергия и интегрирането на мрежата. BlackRock Renewable Power управлява една от най-големите в света платформи за капиталови инвестиции във възобновяема енергия. Глобалната група за възобновяема енергия на BlackRock се стреми да инвестира в целия спектър на възобновяемата енергия и подкрепящата инфраструктура на енергийния преход в световен мащаб, като общите й ангажименти са за над 9,5 млрд. долара и инвестиции в над 350 вятърни и соларни проекта в 15 държави и на 5 континента. Групата за възобновяема енергия на BlackRock е част от BlackRock Real Assets.

ИзточникDaimler Truck
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари