30 септември, 2022
Устойчив транспорт
НачалоТежкотоварниНова уникална функция за безопасност за електрически камиони Volvo

Нова уникална функция за безопасност за електрически камиони Volvo

Active Grip Control е новата патентована функция за безопасност за електрически камиони  от Volvo Trucks. Тази технология значително подобрява стабилността, ускоряването и спирането при хлъзгави условия на пътя.

Проведените тестове по повърхност с ниско сцепление показват 45% подобрение при пълно ускорение.

Благодарение на бързата реакция на електрическите мотори, силата генерирана между колелата и пътя може да бъде контролирана за миг и проактивно да предотврати превъртането на колелата. 

Функцията отчетливо подобрява ускоряването при хлъзгави условия. Проведените тестове с Volvo FH Electric с натоварено ремарке по повърхност с ниско сцепление показват 45% подобрение при пълно ускорение.​​

Подобрението при изкачване по хлъзгав път с настилка от чакъл е наистина впечатляващо. Вярвам, че това ще увеличи продуктивността и при нашите клиенти с товарни автомобили за строителни приложения”, казва Анна Берлинг, директор пътна и продуктова безопасност във Volvo Trucks.

Ако камионът започне да приплъзва, множество сензори позволяват на системата за управление на автомобила да реагира на условията на пътната настилка и да използва електрическите двигатели на превозното средство, заедно с други задвижващи механизми, по интелигентен начин, за да помогне на водача да остане на пътя

Новата функция е също така проектирана да намали риска от усукване на композицията и пренавиване на волана при шофиране с товар.

С Active Grip Control ние даваме на водачите допълнително подобрена възможност да преминават по тежки пътища и терени – дори при най-трудните условия. Това е уникална функция, която Volvo Group е защитила с патент”, обяснява Анна Берлинг.

Подобрения могат да се видят също и при спиране, тъй като функцията може да бъде използвана за контролирано регенеративно спиране, без да се налага активирането на ABS. Това повишава ефективността, защото се използва повече време в режим на регенериране, което позволява по-плавно спиране.​  

Функцията Active Grip Control ще се предлага за тежкотоварни камиони Volvo FH, Volvo FM и Volvo FMX Electric, които се използват за регионални превози и строителни операции. Версия на функцията ще се предлага и за камионите с конвенционален дизелов двигател, както и за такива, задвижвани от LNG.

Факти за електрическите камиони Volvo:

  • Volvo Trucks има гама от шест електрически камиони, проектирани да покриват широка гама от различни транспортни задачи. 
  • Volvo FH, Volvo FM и Volvo FMX Electric са тежкотоварни камиони с брутно тегло на композицията от 44 тона. Вече се предлагат в Европа, а производството ще започне през втората половина на 2022 г.
  • През 2019 г. стартира серийното производство в Европа на Volvo FL и Volvo FE Electric, предназначени за градска дистрибуция и сметоизвозване.
  • Производството на Volvo VNR Electric за Северна Америка започна през 2021 г.
Volvo Trucks – подобрено потегляне и управление при хлъзгави условия
ИзточникVolvo Trucks
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари