29 септември, 2022
Устойчив транспорт
НачалоТежкотоварниXingtu на Pininfarina Shanghai - Интелигентен електрически камион с гласов асистент

Xingtu на Pininfarina Shanghai – Интелигентен електрически камион с гласов асистент

Automobili Pininfarina представи новия си дизайн за Xingtu – изцяло електрически тежкотоварен автономен камион, разработен за DeepWay, научихме от DesignBoom.

Полуавтономното превозно средство е проектирано да подобри ефективността при превоз на товари и да бъде по-щадящо за околната среда, като предоставя на шофьорите на дълги разстояния удобен „втори дом“. DeepWay, компания за интелигентни камиони, основана през 2020 г. и подкрепена от китайския интернет-гигант Baidu, възложи на Pininfarina да разработи новата концепция.

Xingtu използва технология, базирана на технологията за автономно шофиране на Baidu. Източник: Pininfarina/Twitter.

Камионът Xingtu е оборудван с 11 бордови камери, сензор LIDAR, инфрачервен детектор и пет радара за милиметрови вълни. Всичко това позволява на автомобила да открива препятствия на разстояние до 0,6 мили (1 километър).

Тежкотоварните автомобили се развиват бързо, за да се адаптират към променящата се среда, в която новите технологии позволяват на интелигентните и свързани превозни средства да подпомагат безопасно ежедневната работа”, каза Матео Пигуци, ръководител на отдела за дизайн в Pininfarina Shanghai. “Изтънченият дизайн на DeepWay представлява нов авангарден език, в който ефективността и аеродинамиката работят заедно, за да създадат емблематична външна форма”, продължава той.

Xingtu е оборудван с интелигентен гласов асистент и информационно-развлекателна система за водачите. Източник: Pininfarina/Twitter.

Оптимизирано автономно шофиране

Новият камион DeepWay използва интелигентна система за управление на магистралата (HIS), която се основава на технологията за автономно шофиране на Baidu. Системата изпълнява дадена функция за 100 милисекунди въз основа на данните, получени от бордовите камери и сензори. Товарният автомобил Xingtu е оборудван с батерия с капацитет 450 kWh, която осигурява пробег от приблизително 186 мили (300 км). Самият батериен пакет може да се смени само за шест минути за бързо преместване и може да се зареди напълно за един час.

В аеродинамично ориентирания екстериор на тежкотоварния камион е използвана максимално дизайнерската ДНК на Pininfarina. Обтекаемата форма води до коефициент на въздушно съпротивление от едва 0,35, което намалява общото потребление на енергия на автомобила. В същото време интериорът е проектиран така, че да осигурява на водачите на дълги разстояния комфортно и интелигентно изживяване благодарение на големия сензорен екран на информационно-развлекателната система, големите и изключително удобни седалки и интелигентния гласов асистент. Миналото лято Baidu представи концепция за напълно автономен “робоавтомобил”, за да демонстрира възможностите на най-новия си чип за изкуствен интелект. Базираната в Пекин компания за търсене заяви тогава, че новият чип, който използва 7 nm процес, ще помогне да се гарантира бъдещето на автомобилите без шофьори. Едва миналия месец TuSimple, специализирана в производството на автономни полуремаркета, обяви, че един от нейните камиони е изминал 80-милентов (129 км) маршрут без човек на борда.

Умен, нов енергийно ефективен свръхмощен тежкотоварен камион – Xingtu, който функционира с помощта на Baidu Apollo.

ИзточникDesignBoom
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари