30 септември, 2022
Устойчив транспорт
НачалоРазпоредбиОмбудсманът и транспортният министър обсъдиха ефективността на екостикерите

Омбудсманът и транспортният министър обсъдиха ефективността на екостикерите

Ролята на обществения защитник е много важна за Министерството на транспорта и съобщенията, защото двете институции могат да работят заедно, за да бъдат чути гражданите и да има силно гражданско общество. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев на среща днес с омбудсмана Диана Ковачева. Повод за разговорите бе становището на обществения защитник за ефективността на екостикерите на автомобилите.

Омбудсманът подчерта пред министъра, че идеята за по-чист въздух през екостикерите няма да сработи, защото те се отнасят само до превозни средства до 3.5 тона, т.е. извън обхвата им остават тежкотоварните камиони и автобусите, които на практика са по-големите замърсители на въздуха.

Също така по искане на Столична община от Националния институт по метеорология и хидрология са направили изследване, според което леките автомобили се явяват едва на пето място като замърсители на въздуха в столицата и всъщност те имат дял от 9% само в общото замърсяване на атмосферния въздух.

Тя сподели още, че хората недоволстват от формалните критерии, защото не се взема предвид индивидуалното замърсяване на конкретен автомобил, а първата му регистрация и евростандарт, което ги поставя в една и съща категория.

„Смятам, че това създава проблеми за гражданите и на практика им пречи да реализират правата си. Още повече, че ако се въведе такова райониране и по-старите автомобили не бъдат допускани до центъра на града – в този случай няма изградени достатъчно буферни паркинги в покрайнините, където да се поемат тези автомобили. Да не говорим, че по отношение на самото измерване на въздуха има проблем от години с тези измервателни станции – не всичките, от които са лицензирани. Т.е. въпросът е как точно можем да установим кога има реално замърсяване на въздуха, за да бъдат ограничени хората“, попита Ковачева.

Министър Събев увери, че сигналите, които се получават от омбудсмана както по тази тема, така и по всички останали въпроси от обществен интерес, ще бъдат проверявани и анализирани внимателно. С министъра на електронното управление Божидар Божанов обсъждаме възможността за премахване на онези хартиени документи и стикери, които усложняват живота на крайните потребители, обясни Николай Събев. От друга страна, ще бъде  обсъдена и идеята дали може се намери умно решение как с вече поставените стикери може да се улесни животът на хората и един от примерите е използването им при паркиране, добави министърът.

СВЪРЗАНИ СТАТИИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари