4 октомври, 2022
Устойчив транспорт
НачалоАвтобусиDaimler Truck, TRATON GROUP и Volvo Group подписват споразумение за съвместно предприятие...

Daimler Truck, TRATON GROUP и Volvo Group подписват споразумение за съвместно предприятие за европейска мрежа за високоефективно зареждане

Трите водещи производителя на товарни автомобили Daimler Truck, TRATON GROUP и Volvo Group подписаха обвързващо споразумение за създаване на съвместно предприятие (СП) за инсталиране и експлоатация на високопроизводителна обществена мрежа за зареждане на електрически батерии за тежкотоварни камиони и автобуси за дълги разстояния в Европа. Както беше съобщено по-рано, страните се ангажират да инициират и ускорят необходимото изграждане на инфраструктура за зареждане за нарастващия брой клиенти на електрически превозни средства в Европа и да допринесат за неутрален по отношение на климата транспорт в Европа до 2050 г. Създаването на СП подлежи на регулаторни одобрения.

Планираното СП – притежавано поравно от трите страни – ще започне да функционира през 2022 г. след приключване на всички регулаторни процедури по одобрение. Страните заедно се ангажират да инвестират 500 млн. евро, което се приема за най-голямата до момента инвестиция в инфраструктура за зареждане в европейската индустрия за тежкотоварни камиони. Планът е в рамките на пет години от създаването на СП да бъдат инсталирани и експлоатирани поне 1700 високоефективни зарядни точки за зелена енергия на и в близост до магистрали, както и в логистични и крайни точки. Броят на точките за зареждане с времето ще бъде значително увеличен чрез търсене на допълнителни партньори, както и на публично финансиране. Бъдещото СП се планира да работи под собствена корпоративна идентичност и да бъде базирано в Амстердам, Нидерландия. Бъдещото СП ще може да се възползва от богатия опит и познания на партньорите-основатели в областта на тежкотоварните превози.

Бъдещото СП ще действа като катализатор и фактор за осъществяване на “Зелената сделка” на Европейския съюз за неутрален по отношение на въглеродните емисии товарен транспорт до 2050 г. – както чрез осигуряване на необходимата инфраструктура, така и чрез насочване на зелената енергия към зарядните точки. Съвместното действие на Daimler Truck, TRATON GROUP и Volvo Group е насочено към спешната нужда от високоефективна мрежа за зареждане, която да подпомогне операторите на товарни автомобили в прехода им към CO2-неутрални транспортни решения, особено при тежкотоварните превози на дълги разстояния. Високоефективната инфраструктура за зареждане, позволяваща извършването на превози на дълги разстояния, е икономически ефективен начин за значително и бързо реализиране на намаления на емисиите. Тази инициатива е значителен старт и ускорител за превръщането на тежкотоварните камиони и автобусите с неутрални емисии на CO2 в успех.

Мартин Даум, главен изпълнителен директор на Daimler Truck: “Днешното обявяване на подписването е чудесна новина за транспортната индустрия и обществото, тъй като подчертава силната ангажираност на всички партньори за превръщането на CO2-неутралните камиони в реалност. Забележително е, че трима ожесточени конкуренти в областта на камионите и автомобилните технологии предприемат съвместни действия, за да започнат изграждането на необходимата инфраструктура за зареждане. Заедно с Volvo Group и TRATON GROUP искаме да изпратим ясен сигнал до всички заинтересовани страни да последват нашия пример и да действат сега.“  

Кристиан Левин, главен изпълнителен директор на TRATON GROUP: “Ние сме твърдо убедени, че ние като TRATON GROUP, заедно с нашите марки Scania и MAN, както и индустрията за товарни автомобили като цяло, ще бъдем част от решението, когато става въпрос за един неутрален по отношение на CO2 свят. Сътрудничеството със силни конкуренти като Daimler Truck и Volvo Group може да изглежда необичайно. Въпреки това темата е от изключително значение и това уникално сътрудничество ще ни направи по-бързи и по-успешни в осъществяването на трансформационните действия, необходими за справяне с изменението на климата. Нашето съвместно предприятие ще бъде силен тласък за бързия пробив на електрическите камиони и автобуси с батерии – най-ефективните и устойчиви транспортни решения.

Мартин Лундстедт, президент и главен изпълнителен директор на Volvo Group: “Преминаваме от думи към действия и това планирано съвместно предприятие с Daimler Truck и TRATON GROUP е важна стъпка в оформянето на свят, в който искаме да живеем. Иновативни партньорства като тези ще позволят така необходимата промяна, която ще бъде от полза за нашите клиенти – и за цялата индустрия. Това е както исторически етап в трансформацията към транспорт без изкопаеми горива, така и пробив, който показва ангажимента на Volvo Group да постигне нулеви нетни емисии на парникови газове до 2040 г. и подвижен парк с нулеви нетни емисии най-късно до 2050 г.

Daimler Truck, TRATON GROUP и Volvo Group подписват споразумение за съвместно предприятие за европейска мрежа за високоефективно зареждане.

Тримата партньори смятат, че това е пробив за транспортната индустрия в намаляването на въглеродните емисии и че други индустрии могат да се възползват от него по няколко начина. В неотдавнашен доклад на индустрията* се призовава за 15 000 високоефективни обществени и крайни зарядни точки не по-късно от 2025 г. и до 50 000 високоефективни зарядни точки не по-късно от 2030 г. Ето защо този начален етап е призив за действие към всички други участници в индустрията, както и към правителствата и политиците, да работят заедно за бързото разширяване на необходимата мрежа за зареждане, за да могат да допринесат за постигането на целите в областта на климата. Като ясен сигнал към всички заинтересовани страни, мрежата за зареждане на трите страни ще бъде отворена и достъпна за всички търговски превозни средства в Европа, независимо от марката им.


Подход, ориентиран към клиента и отчитащ различните приложения

Като се фокусира върху нуждите на клиентите, ще се вземат предвид различните приложения. Операторите на автопаркове от електрически превозни средства с акумулаторни батерии ще могат да се възползват както от бързото зареждане, съобразено с 45-минутния задължителен период на почивка в Европа, насочен към транспорта на дълги разстояния – най-високият приоритет на бъдещото СП – така и от нощното зареждане.


Партньори в съвместното предприятие, но конкуренти във всички останали области

Daimler Truck, TRATON GROUP и Volvo Group ще притежават равни дялове в планираното СП, но ще продължат да бъдат конкуренти във всички останали области. Създаването на съвместното предприятие подлежи на одобрение от регулаторните органи.   

* Публикувано през май 2021 г. от ACEA, Европейската асоциация на производителите на автомобили (Association des Constructeurs Européens d’Automobiles), организацията на всички големи производители на камиони в Европа, подкрепена и от Daimler Truck, TRATON GROUP и Volvo Group.

ИзточникDaimler Truck
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари