29 септември, 2022
Устойчив транспорт
НачалоЛекотоварниСилен тласък за електромобилността в България от електрическия Volkswagen e-Crafter

Силен тласък за електромобилността в България от електрическия Volkswagen e-Crafter

На 15 декември 2021 г. Volkswagen Лекотоварни автомобили представи e-Crafter на специално събитие в София. Освен на пазарната премиера на модела, гостите на събитието станаха свидетели на предаването на първите осем от общо 28 e-Crafter автомобила на Green Point – компания, която прави крачка към бизнес моделите на бъдещето и услугите при поискване и предлага транспорта като услуга. По-точно предлага краткосрочен или дългосрочен наем на товарен ван с шофьор за конкретна задача. Ивайло Кирков, бранд мениджър Volkswagen Лекотоварни автомобили в България предаде ключовете  от първите осем автомобила боядисани в специалния корпоративен цвят на Green Point на г-жа Цветанка Фратева, управител на компанията. Освен това Green Point вече поръча още 20 броя от електрическия Crafter. Това е първата голяма сделка с електрически автомобили в България в сегмента на големите товарни ванове. Гостите на събитието имаха възможност да тестват на място електрическия Crafter на специално подготвено трасе. Паралелно с това, по време на официалното събитие бяха демонстрирани и цялостните решения и модели станции за зареждане от MOON, дъщерната компания на Porsche Holding.

e-Crafter

С изцяло електрическо задвижване, с нулеви локални емисии и възможност за транспортиране на полезен товар до 1 тон, електрическият e-Crafter със 100 кВт (136 к.с.) разширява гамата на на Crafter в качеството си на първия голям лекотоварен модел с на марката с нулеви емисии (Zero Emission Transporter). В същото време, дебютът в България на електрическия фургон бележи началото на офанзива в сферата на електрическата мобилност – от този момент нататък Volkswagen Лекотоварни автомобили ще разширява все повече своята гама от модели с частично и напълно електрифицирано задвижване.

Автономният пробег е съобразен с най-често срещаните в практиката дистанции

e-Crafter е създаден в съответствие с изискванията на всички компании, които извършват своята транспортна дейност в градските райони – куриерски и логистични доставки в “последната миля”, различни занаятчии, търговци на дребно, енергийни доставчици, таксиметрови компании и фирми за превоз на пътници. Със своя автономен градски пробег, достигащ 160 километра според изискванията WLTP и умишлено ограничената до 90 км/ч максимална скорост, e-Crafter с лекота покрива реалните изисквания на потребителите при ежедневната употреба за лекотоварни превози в градски условия.

Резултатите от задълбоченото изследване сочат, че по-голямата част от водачите на лекотоварни автомобили в този клас изминават между 70 и 100 километра дневно и инженерите на Volkswagen Лекотоварни автомобили са проектирали e-Crafter точно за изпълнение на транспортните задачи (често свързани с многобройни тръгвания и спирания) на този тип дистанции. Затова и един от основните акценти при проектирането на e-Crafter е поставен не върху постигането на максимален автономен пробег, а върху осигуряването на пробег, съобразен максимално с реалните изисквания в практиката.

Моделът с нулеви локални емисии използва технологичната основа на второто поколение на Crafter

e-Crafter е неразделна част от гамата на второто поколение Crafter, проектирано изначално като лекотоварен модел с нулеви емисии (Zero Emission Transporter), инженерите на Volkswagen Лекотоварни автомобили са използвали оптимално конструктивната архитектура на големия фургон за интегриране на компонентите на електрическото задвижване. Литиево-йонната акумулаторна батерия е разположена в долната част на каросерията на e-Crafter, което осигурява нисък център на тежестта и спестява място, което на свой ред позволява оползотворяването на пълния товарен обем от 10,7 м3 на високата 2590 милиметра каросерия на фургона с висок покрив. Същото важи и за останалите важни за всеки товарен автомобил размери като широчината на товарене (1380 мм) и височината на товарното пространство (1861 мм). Максималният полезен товар достига близо 1 тон.

Електродвигателят с висок въртящ момент е отлично допълнение към големия Crafter

Електрическите двигатели развиват своя максимален въртящ момент практически в момента на потеглянето и от тази гледна точка уверената динамика на e-Crafter е нещо напълно естествено. Освен това, мощната тяга дава възможност за безпроблемно преодоляване на наклони от 20% и e-Crafter се представя отлично по стръмните градски улици. Едновременно с това моделът с нулеви локални емисии е и много икономичен – комбинираната консумация на електроенергия при варианта с 0,975 тона полезен товар е 21,54 кВт/100 км.


На бързозарядна станция CCS зареждането до 80% трае само 45 минути

При използване на правотокова бързозарядна станция CCS с мощност 40 кВт, зареждането до 80% на акумулаторната батерия с капацитет 35,8 кВтч отнема едва 45 минути. CCS е съкращение от международно стандартизираната система Combined Charging System за зареждане с прав ток (DC), която е част от стандартното оборудване на e-Crafter. Ако за зареждане се използва стенен заряден модул Wallbox с променлив ток (АC) и мощност 7,2 кВт, акумулаторната батерия се зарежда напълно до 100% в рамките на 5:20 часа – процес, който обикновено се осъществява за една нощ в гаража на съответната фирма.

Модерни системи за асистенция, комфорт и инфотейнмънт

В България e-Crafter излиза на пазара на изключително конкурентни цени и е оборудван с множество модерни системи за асистенция, комфорт и инфотейнмънт. Част от стандартното оборудване на модела са системата за асистенция при паркиране ParkPilot с включена функция за странична защита (разположените по периферията на каросерията 16 ултразвукови сензора намаляват риска от повреди на e-Crafter или на други превозни средства при маневриране в тесни пространства), фронталната многофункционална видеокамера и камерата за маневри на заден ход. Като цяло Crafter бе и първият лекотоварен автомобил в своя клас, оборудван стандартно със система за автоматично спиране с цел предотвратяване на последващи удари при катастрофа (може да спомогне за предотвратяването на вторични инциденти). Неотменима част от оборудването е и асистиращата функция при страничен вятър. Стандартното оборудване на e-Crafter включва също функции като LED фарове (за къси, дълги и дневни светлини), автоматична климатична инсталация (Climatronic), отопление на седалките, отоплителна система с термопомпа и отопление на предното стъкло, комфортни седалки и навигационна система “Discover Media”, включваща “App Connect” (интеграция на смартфон приложения), гласов контрол и интерфейс за свързване на мобилен телефон.

Офанзива от MOON за налагането на нашите продукти към индивидуалните и бизнес клиентите

Осигуряването на удобна възможност за зареждане е неотменима част от стратегията на Volkswagen за развитие на електрическата мобилност и марката полага специални усилия, за да гарантира спокойствие и максимален комфорт за всеки клиент на новите модели на марката

Брандът Moon оперира в България от края на 2020 г., като първоначално с решения само за дома – wallbox станции, с мощност от 7,4 кВт до 22 кВт

Домашните зарядни станции се отличават с елегантен дизайн, компактни размери и лесно обслужване на функциите. Домашните зарядни станции от марката MOON се отличават с елегантен дизайн, компактни размери и лесно обслужване на функциите.

В България брандът вече започва да предлага и доставя решения за корпоративни клиенти, различни видове бизнеси, общини и др. Станциите за бизнеса са подходящи за всякакъв вид обществени и индустриални обекти  и се предлагат в комбинация с различни видове оборудване и модерен корпус, устойчив на атмосферни влияния. Капацитетът на тези станции е от 75 кВт до 300 кВт. Цялата услуга от доставката на уреда през подготовката на инсталацията до крайния монтаж и поддръжката се извършва изцяло от професионалистите на MOON без да се налага клиентът да контактува с други институции и изпълнители.

СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари