7 октомври, 2022
Устойчив транспорт
НачалоЛекотоварниНов PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen: Вече в производство

Нов PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen: Вече в производство

Това е исторически момент – на 13 декември 2021 г. първият сериен водороден автомобил на PEUGEOT слезе от производствената линия. PEUGEOT става един от първите производители, които предлагат в допълнение към версиите си с двигател с вътрешно горене и електрическа батерия, версия с водородна горивна клетка в сегмента на лекотоварните автомобили.

Линда Джаксън, главен изпълнителен директор на марката PEUGEOT, заяви: “С e-EXPERT Hydrogen PEUGEOT поема водеща роля в една бъдеща технология с нулеви емисии, която е особено актуална за пазара на лекотоварни автомобили: водородно-електрическата технология позволява интензивна ежедневна употреба без необходимост от презареждане, което е решаващо предимство за професионалистите, които в рамките на един ден трябва да изминат няколкостотин километра по магистрала и след това да навлязат в градски зони с ограничени емисии. Водородната технология, разработена от Stellantis и внедрена в нашия PEUGEOT e-Expert Hydrogen, прави възможни такива употреби.

Водородният ван на PEUGEOT се отличава с перфектната интеграция на цялата система “mid-power plug-in hydrogen fuel cell electric” в двигателния отсек и в долната част на каросерията. Резултатът: никакъв компромис по отношение на товарния обем и нисък център на тежестта, гаранция за стабилност, безопасност и маневреност.

PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen вече може да започне да се доставя. Първият клиент, който ще бъде доставен преди края на празниците, е WATEA by MICHELIN, младото дъщерно дружество, посветено на екологичните решения за мобилност в групата MICHELIN.

e-EXPERT Hydrogen, който ще бъде пуснат в производство в края на 2021 г., е най-новият символ на стратегията на марката “Разширена сила на избора”, която дава възможност на клиентите да избират от широка гама двигатели, които са най-подходящи за техните специфични нужди.

Електрическата версия с водородна горивна клетка е доказателство за бързото разгръщане на електрифицираното предлагане на гамата Peugeot EXPERT. Пускането му в производство става едва 15 месеца след пускането на пазара на модела e-EXPERT, задвижван от батерии през 2020 г. В началото на 2021 г. той бе обявен за Международен ван на годината и е шестият автомобил PEUGEOT, който печели тази престижна награда от 1992 г. насам.

PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen е базиран на модела e-EXPERT, задвижван от батерии. Първоначално той се произвежда във Франция, в завода в Хорден (Норд, О дьо Франс), след което се произвежда в Германия в Рюселсхайм, на производствените линии на центъра за компетентност Stellantis, посветен на водородните технологии.

Новият PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen е иновативен със система “plug-in електрическа система със средна мощност с водородна горивна клетка”, специфична за STELLANTIS и състояща се от:
•   горивна клетка, произвеждаща електричеството, необходимо за задвижване на автомобила, благодарение на водорода, намиращ се в резервоара;
•   високоволтова литиево-йонна акумулаторна батерия с капацитет 10,5 kWh, която може да се зарежда от електрическата мрежа и която също така захранва електрическия двигател в определени фази на движение.

Новият PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen се отличава с:
•   способността му да изминава всички разстояния без локални емисии на CO2;
•   Способността му да зарежда водород за 3 минути за повече от 400 км автономия в хомологационния цикъл WLTP (в процес на хомологация);
•   гнездо за зареждане на високоволтовата батерия;
•   Предлагат се 2 дължини (стандартна и дълга) със същите характеристики на товарния обем като при дизеловите и електрическите версии с батерии;
•   Товарен обем до 6,1 м³;
•   полезен товар до 1000 kg;
•   Капацитет на теглене до 1000 kg;
•   Адаптивност към всякакви пътни и магистрални условия, с максимална скорост от 130 км/ч.

PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen е технологично иновативен и има силен характер. Той може да бъде управляван навсякъде, дори в градските центрове, безшумно и без емисии на CO2, и не изисква компромиси по отношение на полезните характеристики, комфорта или удоволствието от шофирането.

Сега водородът се превръща в основен стълб на енергийния преход с обявяването на различни международни проекти. По-специално в Европа екосистемата се разраства и Европейският алианс за чист водород инвестира приблизително 60 млрд. евро за популяризиране на това решение.

Благодарение на правителствените планове броят на водородните станции в Европа непрекъснато се увеличава, а марката PEUGEOT работи директно с доставчиците на енергия, за да предложи пакетни оферти. С този нов e-EXPERT Hydrogen PEUGEOT се позиционира като основен играч в това енергийно предизвикателство.

ИзточникStellantis
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари