4 октомври, 2022
Устойчив транспорт
НачалоЕлектромобилност30 нови електромобила Toyota до края на десетилетието

30 нови електромобила Toyota до края на десетилетието

Японският автомобилен гигант Toyota Motor Corp. се ангажира да инвестира 8 трилиона йени (70 милиарда долара) за електрифициране на своите автомобили до 2030 г. Половината от тези средства ще бъдат заделени за разработване на изцяло нова гама електрически превозни средства. Toyota Motor Corp. се стреми да се възползва от растящия пазар на чиста мобилност, привличащ все повече инвеститори. 

Toyota изостава в ангажимента към преминаване към по-чиста мобилност, въпреки смелия план на големия автомобилен концерн. Очакванията са годишните продажби на електрически автомобили да нараснат до едва 3,5 млн. броя към края на десетилетието, което отговаря на една  трета от сегашните му общи продажби.

Тази стратегия изостава и от мащабния план на европейския автомобилен лидер Volkswagen, който през юни заяви, че се стреми да увеличи дела на електромобилите до поне 50% от световните си продажби до 2030 г.

Новите цели на Toyota бележат продължаващия устрем на традиционните автомобилни производители да увеличат своето присъствие на пазар, доминиран от нови играчи като Tesla Inc., която се превърна в най-ценната автомобилна компания в света с пазарна капитализация от над 1 трлн. долара – повече от общата оценка на Toyota, VW, Daimler AG, Ford Motor и General Motors Co.

Стоейки пред разнообразна гама от автомобили по време на събитието по оповестяване на стратегията, главният изпълнителен директор на японския концерн Акио Тойода заяви, че компанията му продължава да преследва стратегията за намаляване на въглеродния си отпечатък. Това включва и хибридни автомобили и превозни средства, задвижвани с водород.

Искаме да предоставим на всички хора правото на избор и вместо да обясняваме къде или върху какво ще се фокусираме, ще изчакаме още малко, докато разберем накъде отива пазарът”, изтъкна Тойода.

Планът на Toyota е да реализира до края на десетилетието 30 нови електромобила. Тази заявка на компанията надхвърля предишната за 15 електрически коли.

Отделно, компанията обяви, че ще инвестира 2 трлн. йени в производството на батерии за електромобили до 2030 г. Това е повече с половин трилион йени в сравнение с обявените по-рано средства.

Тази инвестиция включва 1,29 млрд. долара за изграждане на нов завод за батерии в Северна Каролина, САЩ, който ще бъде въведен в експлоатация през 2025 г.

Пазарът на електромобили расте бързо, въпреки че все още представляват малка част от световните продажби. Регистрациите на нови превозни средства нараснаха с 41% през 2020 г., въпреки че индустрията отчете общ спад в продажбите с една шеста.

През ноември шест големи автомобилни производителя, включително GM и Ford подписаха съглашение за постепенно премахване на автомобилите с двигатели с вътрешно горене до 2040 г. Toyota отказа да се включи към този ангажимент. Японската компания твърди, че не всички региони по света ще бъдат готови да преминат към зелени автомобили дотогава.

Освен електрифицирани автомобили, Toyota разработва и такива, които работят с водородно гориво. Според Тойода технологията може да помогне за запазването на част от 5,5-те милиона работни места в японската автомобилна индустрия, като позволи на концерна да поддържа вериги на доставка, които иначе биха изчезнали с пълното премахване на конвенционалните превозни средства.

ИзточникToyota
СВЪРЗАНИ СТАТИИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари