7 октомври, 2022
Устойчив транспорт
НачалоАвтобусиDaimler Truck излиза на фондовата борса като независима компания

Daimler Truck излиза на фондовата борса като независима компания

Първи ден за търговия с акции на Daimler Truck Holding AG (“Daimler Truck”) на Франкфуртската фондова борса, борсов символ DTG, WKN номер DTR0CK

Daimler Truck поема по пътя на неограничената предприемаческа независимост
• Инвеститорите вече могат да инвестират в един от най-големите производители на търговски превозни средства в света
• Амбицията на Daimler Truck е да увеличи ефективността и рентабилността на своите бизнес сегменти и да овладее трансформацията към CO2-неутрален транспорт
• класиране в DAX се очаква през първото тримесечие на 2022 г.

Днешният първи ден на търговия на Франкфуртската фондова борса бележи началото на нова ера за Daimler Truck. След отделянето от Daimler AG днешният първи ден на листване символизира стъпването на Daimler Truck в неограничена предприемаческа независимост. Това вероятно е най-важният етап в историята на компанията. В бъдеще инвеститорите ще имат възможност да инвестират директно в акциите на един от най-големите производители на товарни автомобили в света. Daimler Truck се смята за добре позициониран за новата ера на независимост. При подготовката за отделянето компанията уточни финансовите си амбиции за повишаване на ефективността и рентабилността на сегментите. Daimler Truck последователно и непрекъснато се фокусира върху подобряване на рентабилността, за да поведе бранша по пътя към CO2-неутрален транспорт. Въз основа на своето доказано генериране на парични средства и силен баланс Daimler Truck получи солиден инвестиционен, кредитен рейтинг. Daimler Truck очаква акциите му да бъдат регистрирани на регулирания пазар на Франкфуртската фондова борса в индекса DAX, който е разширен до 40 члена, на следващата възможна дата – вероятно през първото тримесечие на 2022 г.

Мартин Даум, председател на Управителния съвет на Daimler Truck Holding AG

Днес е исторически ден за Daimler Truck: В продължение на 125 години нашият бизнес с камиони и автобуси беше част от Daimler Group – сега ставаме независима компания, която се търгува на борсата. Осъществяването на това от организационна гледна точка беше тур де форс. Затова благодаря на целия ни екип за безпрецедентната му ангажираност през последните седмици и месеци. В това отношение днешният ден е финал за нас. Работихме усилено, за да стигнем дотук. Този 10 декември 2021 г. обаче е преди всичко точно обратното, а именно начална линия. Защото сега нещата за Daimler Truck наистина започват. Сега гледаме напред със смелост и увереност. Сега с нетърпение очакваме да използваме творческите възможности като независима компания с нашия страхотен глобален екип – за още по-голям предприемачески успех в бъдеще. От това трябва да се възползват всички – нашите служители, нашите клиенти и разбира се, нашите акционери”, заяви Мартин Даум, председател на Управителния съвет на Daimler Truck Holding AG в залата на борсата във Франкфурт.

Ола Келениус, председател на Управителния съвет на Daimler AG и Mercedes-Benz AG, заяви: “Днешният ден бележи началото на нова ера за нас. Ние сме изцяло фокусирани върху създаването на най-желаните автомобили в света и сме водещи в областта на електромобилността и автомобилния софтуер. В същото време листването на Daimler Truck превръща една история на успеха в две. Историческата реорганизация в две “pure-play” компании има за цел да разгърне пълния потенциал на двете компании и да създаде решаваща добавена стойност за всички страни. Пожелаваме на Daimler Truck успешно бъдеще и с увереност очакваме началото на нова ера.

Йохен Гьотц, финансов директор на Daimler Truck Holding AG

Йохен Гьотц, финансов директор на Daimler Truck Holding AG, заяви: “Daimler Truck е в много добра начална позиция и от финансова гледна точка за нашата предприемаческа независимост. Балансът ни е солиден и вече сме доказали в миналото колко надеждно можем да генерираме атрактивен паричен поток. Сега влагаме цялата си енергия, за да използваме напълно потенциала си за печалби и да продължим целенасочено трансформацията към транспорт без емисии. Искаме да създадем устойчива стойност и за нашите инвеститори.


Водеща компания в транспортната индустрия – вече 125 години

Основателите на Daimler Truck поставят началото на съвременната транспортна индустрия със своите камиони и автобуси преди 125 години. Днес компанията е един от най-големите производители на търговски превозни средства с глобален обхват, с над 40 производствени обекта по света и повече от 100 000 служители. Daimler Truck обединява седем марки под своя чадър: BharatBenz, Freightliner, FUSO, Mercedes-Benz, Setra, Thomas Built Buses и Western Star. Компанията се стреми да постигне успех в областта на устойчивия транспорт със силен технологичен опит и с внимание към нуждите на своите клиенти.

За тази цел Daimler Truck се стреми да постигне двуцифрена възвръщаемост на продажбите в индустриалния си бизнес до 2025 г., ако приемем, че пазарните условия са силни. Бизнес дейностите на Daimler Truck са структурирани в пет отчетни сегмента, за които компанията е формулирала конкретни цели за възвръщаемост на продажбите при силни пазарни условия. Например Daimler Truck конкретно цели коригирана възвръщаемост на продажбите от 12% за сегмента Trucks North America (TN) в случай на силни пазарни условия. За сегмента Mercedes-Benz (MB) целта е 10 % коригирана възвръщаемост на продажбите, за сегмента Trucks Asia (TA) – 9 %, а за сегмента Daimler Buses (DB) – 7,5 %. С новия бизнес за финансови услуги на Daimler Truck (DTFS) като пети сегмент, компанията си поставя за цел коригирана възвръщаемост на собствения капитал от 14%.

Както Daimler Truck обяви на своя “Ден на капиталовите пазари” през ноември, фокусът върху повишаването на рентабилността вече има нарастващ ефект. В съответствие с това компанията очаква коригирана възвръщаемост на продажбите (RoS) в индустриалния бизнес между 6% и 8% за 2021 г. – въпреки недостига на полупроводници и нарастващите цени на суровините. Въз основа на вече постигнатия напредък Daimler Truck очаква да постигне 15% намаление на постоянните разходи в индустриалния си бизнес (в сравнение с 2019 г.) още през 2023 г., две години по-рано от обявеното на Деня на стратегията през май 2021 г. За 2022 г. компанията очаква коригирана възвръщаемост на продажбите на индустриалния бизнес между 7% и 9%. Инвестиционните рейтинги на рейтинговите агенции през октомври бяха съответно положителни. S&P Global Ratings присъди първи рейтинг на емитента от BBB+ (стабилна перспектива), а Moody’s – първи рейтинг на емитента от A3 (стабилна перспектива).

Водеща роля в индустрията в областта на устойчивото развитие на транспорта

Като регистрирано на борсата дружество Daimler Truck възнамерява в бъдеще още по-целенасочено и гъвкаво да води пътя към транспорт с нулеви емисии. Разработването на превозни средства с батерии и горивни клетки трябва да бъде ускорено – под собствена пара и със стратегически разумни партньорства. Така например до 2030 г. делът на автомобилите с батерии и горивни клетки в продажбите на Daimler Truck ще достигне 60%. От 2039 г. компанията иска да предлага в триадата само превозни средства, които са неутрални по отношение на емисиите на CO2 при движение. За Daimler Truck и двете технологии са съвместими и необходими. Камионите с чисто акумулаторно задвижване се използват в лекия и тежкия транспорт за дистрибуция, например когато става въпрос за доставка на стоки в градовете. Задвижването с горивни клетки на базата на водород ще бъде незаменимо в неутралния по отношение на емисиите на СО2 транспорт с камиони на дълги разстояния в бъдеще.

Акциите на Daimler Truck се търгуват на регулирания пазар (Prime Standard) на Франкфуртската фондова борса под борсовия символ DTG. Международният идентификационен номер на ценните книжа (ISIN) е DE000DTR0CK8, а немският идентификационен номер на ценните книжа (WKN) е DTR0CK.

СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари