30 септември, 2022
Устойчив транспорт
НачалоТежкотоварни25 години Mercedes-Benz Actros

25 години Mercedes-Benz Actros

Горивната ефективност, наличността на превозното средство, комфортът и безопасността на водача и на всички останали участници в движението са основни фактори за товарните компании, когато те решават да изберат най-доброто превозно средство за своя автопарк. Преди двадесет и пет години Mercedes-Benz тръгва по нов път с модела Actros – специално за превози на дълги разстояния и дистрибуция. Първото поколение, пуснато на пазара през 1996 г. в чест на 100-годишнината на камиона, изобретен от Готлиб Даймлер през 1896 г., постави началото на моделна серия, която и до днес е начело на своя пазарен сегмент. “Вече четвърт век Actros е флагманът на нашето продуктово портфолио”, казва Андреас фон Валфелд, ръководител на отдел „Маркетинг, продажби и услуги“ в Mercedes-Benz Trucks. Продадените в световен мащаб над 1,4 милиона камиона от тази премиум моделна серия са ясно доказателство за много доволни клиенти“, допълни фон Валфелд. Фактът, че всяко поколение на Actros е печелило титлата „Международен камион на годината“, присъждана от журналистите, занимаващи се с търговски превозни средства в цяла Европа, е доказателство за изключителния успех на този модел. В съответствие с правилата на журито титлата се присъжда всяка година на камиона, който има най-голям принос за иновациите в автомобилния транспорт, които са от полза за ефективността, емисиите, безопасността, управляемостта и комфорта на превозните средства.

Поставяне на нови стандарти

От 1996 г. насам всяко поколение на Actros играе ролята на пионер по отношение на безопасността, оптималния разход на гориво, работата в мрежа и комфорта. Actros 1 беше изключителен със своята електронна спирачна система (EBS), напълно автоматизирано превключване на предавките, CAN шина и мегапространствена кабина с равен под. При Actros 2 акцентите включваха адаптивен круиз контрол, активен спирачен асистент, асистент за спазване на лентата, трансмисия Powershift и нова концепция за съхранение на багажа. В Actros 3 имаше впечатляващи характеристики като сензор за светлина и дъжд и допълнително разработената система за аварийно спиране Active Brake Assist, както и обновена Powershift трансмисия, преди Actros 4 да постави напълно нови стандарти с новото поколение двигатели със спецификация Euro VI, GPS круиз контрола Predictive Powertrain Control, допълнително разработената Powershift трансмисия, също така допълнително разработения Active Brake Assist 4 с разпознаване на пешеходци и Sideguard Assist.

Новият Actros – четирикратна световна премиера

Новият Actros 5, който се предлага от 2018 г., можеше да предложи четири световни премиери. С Active Drive Assist (ADA) в серийно производство влезе първата в света асистираща система за полуавтоматично шофиране (ниво 2). ADA активно подпомага водача при определени условия с надлъжно и странично водене на товарния автомобил и може автоматично да поддържа дистанцията до движещото се отпред превозно средство, да ускорява, а също и да управлява, ако са изпълнени необходимите условия на системата, като например достатъчен радиус на завоя или ясно видима пътна маркировка. Още по-добра защита за пешеходците осигурява Active Brake Assist 5, системата за аварийно спиране, която може да приложи максимално пълно спиране в отговор на движещи се хора. Освен това за първи път външните огледала са демонтирани от камион. Вместо това новият Actros разполага със системата MirrorCam като стандартно оборудване. Четвъртата световна премиера се отнася до работното място на водача на камиона: мултимедийният кокпит в новия Actros се състои от два големи цветни дисплея – основен цветен дисплей зад волана и втори дисплей под формата на сензорен екран. От юни 2021 г. най-новото поколение на Actros предлага второ поколение Active Drive Assist (ADA 2) като допълнително оборудване. Включената в него подфункция Асистент за аварийно спиране е в състояние да инициира аварийно спиране, ако водачът вече не контролира волана, въпреки визуалните и звуковите предупреждения. Освен това има и Активен асистент за странично спиране, който също се предлага от юни 2021 г. Тази усъвършенствана система за подпомагане на завиването вече не просто предупреждава водача за движещи се пешеходци или велосипедисти от страната на втория водач: ако след това водачът не реагира навреме на предупрежденията, тя вече е в състояние да инициира автоматична спирачна маневра при скорост на завиване до 20 км/ч, за да спре автомобила.

Визитната картичка на последното поколение Actros е представеният тази година Actros L, който включва подобрена шумоизолация на кабината, комфортен простор, още по-добра позиция на седене и предлагани като опция LED фарове с нов дизайн.

Специални модели с „уау“ ефект

За професионалните шофьори на камиони, които обичат иновациите, и за товарните превозвачи, които шофират сами, чийто камион е техният дом и които ценят личния стил и високия комфорт, Mercedes-Benz Trucks редовно пуска на пазара лимитирани специални модели на Actros наред със серийните си модели – като например изданията на Actros Black Liner и White Liner, Edition 1 или, едва миналата година, Edition 2. С допълнителен избор на характеристики в интериора и екстериора и специални дизайнерски елементи, автомобилите винаги са имали неповторим характер с високо ниво на разпознаваемост.

eActros: Заредени и готови

И накрая, при Mercedes-Benz Trucks през 2021 г. започна нова ера с eActros. Първият сериен електрически камион с трилъчева звезда, проектиран специално за тежки дистрибуторски превози, беше представен на световната общественост в края на юни 2021 г. В неговото технологично сърце е задвижващият агрегат с два интегрирани електрически двигателя заедно с двустепенна трансмисия. Двата мотора осигуряват впечатляващ комфорт на возене и отлична динамика на автомобила, а благодарение на тихото и локално беземисионно електрическо задвижване камионът може да се използва и за нощни доставки и влизане в централни градове със забрана за движение на дизелови автомобили. eActros е ясен ангажимент от страна на Mercedes-Benz Trucks за локално неутрален по отношение на CO2 автомобилен превоз на товари.

ИзточникMercedes-Benz Trucks
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари