4 октомври, 2022
Устойчив транспорт
НачалоТежкотоварниDaimler Truck AG и TotalEnergies си партнират в разработването на водородна екосистема...

Daimler Truck AG и TotalEnergies си партнират в разработването на водородна екосистема за транспорта в Европа

Daimler Truck AG и TotalEnergies подписаха днес споразумение за съвместния си ангажимент за декарбонизация на автомобилния транспорт в Европейския съюз. Партньорите ще си сътрудничат в разработването на екосистеми за тежкотоварни камиони, задвижвани с водород, с намерението да демонстрират привлекателността и ефективността на превозите с чист водород и с амбицията да играят водеща роля в стартирането на разгръщането на водородна инфраструктура за транспорта.

Сътрудничеството включва снабдяване с водород и логистика, дозиране на водород в бензиностанциите, разработване на камиони на водородна основа, създаване на клиентска база, както и други области. По-специално, TotalEnergies има амбицията до 2030 г. да управлява пряко или непряко до 150 станции за зареждане с водород в Германия, Нидерландия, Белгия, Люксембург и Франция. Като част от сътрудничеството Daimler Truck също трябва да доставя до 2025 г. камиони с горивни клетки, задвижвани с водород, на своите клиенти в Нидерландия, Белгия, Люксембург и Франция. Производителят на товарни автомобили ще оказва подкрепа на своите клиенти, за да осигури лесна експлоатация и висококонкурентно време за работа.

Карин Радстрьом, главен изпълнителен директор на Mercedes-Benz Trucks и член на Управителния съвет на Daimler Truck, заяви: “Ние сме напълно ангажирани с Парижкото споразумение за климата и искаме активно да допринесем за декарбонизацията на автомобилния товарен транспорт в Европейския съюз. Що се отнася до сегмента на товарните превози на дълги разстояния, ние сме убедени, че неутралният по отношение на емисиите на СО2 транспорт ще бъде възможен в бъдеще чрез камиони, задвижвани с водородни горивни клетки, както и чрез камиони, задвижвани единствено от батерии. За да направим това възможно, искаме да създадем общоевропейска водородна екосистема заедно със силни партньори като TotalEnergies. Напълно съм убеден, че това сътрудничество ще изиграе ключова роля в засилените ни дейности по пътя към задвижваните с водород камиони.

Алексис Вовк, президент “Маркетинг и услуги” и член на Изпълнителния комитет на TotalEnergies: “Водородът ще има своята роля по пътя на TotalEnergies към декарбонизация на мобилността, особено в европейския транспорт на дълги разстояния. Нашата компания активно проучва всички аспекти на веригата за създаване на стойност на водорода за мобилност, от производството до доставките и дистрибуцията, и изгражда важни партньорства за тази цел. Искаме да изградим компания, използваща различни видове енергия, която има амбицията да достигне до нулево нетно потребление до 2050 г., заедно с обществото. Ето защо създаването на европейска мрежа от станции за камиони с H2 за мобилност е едно от ключовите предизвикателства, с които възнамеряваме да се справим. Гордеем се, че си партнираме с мотивиран играч като Daimler Truck, за да развием CO2-неутрална мобилност с камиони чрез хармонизиран подход.

За да развият тези проекти и да утвърдят транспорта на водородна основа като жизнеспособна възможност, двете компании искат съвместно да проучат средствата за намаляване на общите разходи за притежание (TCO) на операциите с водородни камиони, в съответствие с общия им подход за съвместна работа с органите по регулаторната рамка в Европейския съюз. Daimler Truck и TotalEnergies са членове на консорциума H2Accelerate. Двете компании остават напълно ангажирани с работата с консорциума, който е ключов инструмент за подпомагане на разпространението на задвижвания с водород транспорт в Европа през следващото десетилетие.

СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари