29 септември, 2022
Устойчив транспорт
НачалоАвтобусиДоставиха първите нови електробуси IRIZAR в Бургас

Доставиха първите нови електробуси IRIZAR в Бургас

В Бургас представиха два от общо 56-те нови електрически автобуси, които ще станат част от автопарка на обществения превозвач “Бургасбус”. Това са превозни средства от ново поколение, чрез които ще се подобри комфортът за пътниците в градския транспорт от една страна, а от друга ще се пази околната среда от замърсяване. Те са модели iebus 18 NG и iebus 12 NG, произведени от IRIZAR E-MOBILITY, както и зарядните станции, предвидени за тяхното обслужване.

Превозните средства се доставят по проект на Община Бургас и “Бургасбус” ЕООД – “Подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Бургас чрез модернизация на обществения транспорт”, финансиран с АДБФП № № BG16M1OP002-5.004-0003-C02, процедура за предоставяне на БФП BG16M1OP002-5.004 “Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух”, приоритетна ос 5: “Подобряване качеството на атмосферния въздух” на Оперативна програма “Околна среда 2014 – 2020 г.”

На церемонията присъстваха кметът на Бургас Димитър Николов, Негово превъзходителство Алехандро Поланко Мата – посланик на Кралство Испания в Република България, Роберто Руис Антолин – търговско-икономически съветник към мисията, Красимир Стойчев – зам.-кмет на Община Бургас, Петко Драгнев – управител на “Бургасбус” ЕООД, Павлин Бошнаков – управител на ДЗЗД “ЕЛ БУС България”, Иманол Рего – управляващ директор на IRIZAR E-MOBILITY.

Смея да твърдя, че това са най-съвременните автобуси на електричество, които се произвеждат в света. Радостно за нас е, че те са произведени в Европейския съюз и всички части също са произведени в Европейския съюз. Това е изключително важно, имайки предвид икономическото значение на този вид обществен транспорт и производството на електрически автобуси. Благодаря на Н. Пр. Алехандро Поланко Мата за подкрепата и съдействието, на компанията IRIZAR E-MOBILITY и лично на нейния изпълнителен директор по отношение на въвеждането на цялостната система, защото освен доставката на автобуси, това включва и изграждането на зарядни станции”, каза по време на събитието кметът Димитър Николов. Той подчерта, че това е първият тип автобус с медицински сертификат и вградена собствена автоматична система за предпазване от коронавирус.

Проектът предвижда доставката на общо 56 електрически машини – 10 бр. 18-метрови съчленени и 34 бр. 12-метрови електробуса, произведени от IRIZAR E-MOBILITY, както и 12 бр. 9-метрови електрически автобуса, чиято доставка беше договорена през август тази година.

В изпълнение на договорите за доставка на 18-метровите и 12-метровите електрически автобуси, изпълнителят ДЗЗД “ЕЛ БУС България” започна доставката на съответните превозни средства и зарядни станции за тях.

Автобусите са с модерен външен и вътрешен дизайн и предлагат напълно комфортно обслужване на пътниците. Осигурен е достъп за граждани с намалена мобилност, обособени са места за пътуващи в инвалидни колички, както и за майки с бебешки колички. Позициите за тях са обозначени и обезопасени.

Превозните средства притежават всички елементи за удобно и приятно пътуване, като в салона за пътници са приложени две нови решения. Първото е система за пречистване на въздуха, която е превантивна мярка за разпространение на КОВИД-19. Друга новост е наличието на USB портове за зареждане на лични мобилни апарати в пътническия салон. С пускането в експлоатация на електрическите автобуси ще се осигури по-голяма плътност на обслужване по бързите автобусни линии. Друго важно предимство е, че с по-интензивно обслужване няма да нараства количеството вредни емисии по маршрутите им, покриващи най-оживените градски зони.

СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари