29 септември, 2022
Устойчив транспорт
НачалоАвтобусиПлюс 30 нови електробуса HIGER в градския транспорт на София

Плюс 30 нови електробуса HIGER в градския транспорт на София

Продължаваме да обновяваме подвижния състав на градския транспорт. С новите 30 електробуса в “Столичен електротранспорт” ще имаме 45.” Това каза заместник-кметът по направление транспорт на Столична община Кристиан Кръстев, който присъства на пускането на първите електробуси по договор за доставка на общо 30 нови превозни средства и 10 зарядни станции.

С доставените 30 нови електробуса в следващите месеци ще обновим линии № 60, 74 и 73. С тях електробусите на градския транспорт стават 65, а в процедура за доставка са още 52.

Доставката на новите електробуси е част от програмата на кмета Йорданка Фандъкова за модернизация на градския транспорт в София с цел подобряване качеството на услугата, както и качеството на атмосферния въздух.

Ще имаме 117 чисто нови електробуса в движение. Работим отдавна върху маршрутите на бъдещия довеждащ транспорт, за който ще се използват новите превозни средства” – посочи също Кръстев. 

Новите електробуси HIGER са базирани на ултракондензатори, снабдени със система за рекуперация на електроенергия при спиране и използват съвременните бързозарядни технологии, което им позволява да зареждат на крайните спирки в рамките на 5-6 минути. Климатизирани са, разполагат с видеонаблюдение, както и зарядни устройства за мобилни телефони. Електробусите са нископодови, имат рампа за трудноподвижни хора и за майки с детски колички. 

Доставката на 30 броя нови нископодови бързозарядни електробуса и 10 броя нови зарядни станции е част от проект “Изпълнение на дейности за подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез закупуване и доставка на електрически превозни средства за шосеен транспорт – електрически автобуси и тролейбуси” по Оперативна програма “Околна среда 2014 – 2020 г.”, осъществяван с подкрепата на Кохезионния фонд на Европейския съюз. Проектът е 100% финансиран по процедура № BG16M1OP002-5.004 “Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух” по приоритетна ос 5 “Подобряване качеството на атмосферния въздух” на Оперативната програма.

СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари