1 декември, 2022
Устойчив транспорт
НачалоКомпании“Към нулеви нетни емисии”: IVECO и SHELL призовават за действия в областта...

“Към нулеви нетни емисии”: IVECO и SHELL призовават за действия в областта на енергийния преход в междуотраслова дискусия

IVECO и Shell организират съвместно дигиталното събитие, като канят експерти от индустрията и лидери на мнение за панелна дискусия под надслов “Към нулеви нетни емисии – пътят към устойчива транспортна система за тежкотоварни автомобили”. Дебатът беше излъчен на живо в канала IVECO LIVE и вече е достъпен за гледане при поискване на същата платформа.

Двете компании споделят ангажимента за декарбонизация на автомобилния транспорт и убеждението, че промяната към по-чисто бъдеще изисква сътрудничество на различните заинтересовани страни – от енергийната индустрия и производителите на превозни средства до клиентите и институциите. В рамките на това събитие те събраха експерти, за да обсъдят най-добрия път за декарбонизация на транспортния сектор: участниците в дискусията се съсредоточиха върху необходимостта от по-широко внедряване на по-чисти енергийни източници и ролята, която втечненият природен газ и био-втечненият природен газ трябва да играят в енергийния микс на транспорта, наред с развитието на ефективността на превозните средства и технологиите за водородно и електрическо задвижване.

Събитието беше открито от Тарек Хелми, партньор и ръководител на “Бъдещето на енергетиката” в Deloitte, който постави началото с преглед на тенденциите в индустрията и представи темата за втечнения природен газ и био-втечнения природен газ в транспорта. След това Лука Сра, главен оперативен директор на подразделението за камиони на IVECO, и Патрик Каре, вицепрезидент на Global Commercial Road Transport, Shell, представиха накратко пътните карти на IVECO и Shell за устойчив транспорт в бързо променящата се индустрия и амбициите на компаниите за енергийния преход.

В IVECO приехме предизвикателството, свързано с качеството на въздуха и изменението на климата, с чувство за спешност, защото тези проблеми не търпят отлагане. Поради тази причина IVECO се ангажира да не използва изкопаеми горива към 2040 г., изпреварвайки с 10 години амбициозната цел, поставена от Европейската комисия за въглеродна неутралност”, заяви Лука Сра. “Декарбонизацията на транспортната индустрия е не просто необходима, но и възможна. За целта всички заинтересовани страни във веригата за създаване на стойност на биометана трябва да обединят усилията си, за да подкрепят по-нататъшното развитие на технологията и да популяризират ролята на биометана като фактор, допринасящ за постигането на целта за намаляване на емисиите на CO2 в тежкотоварния транспорт.

След встъпителните изказвания Тарек Хелми откри дискусионния панел с участието на Джандоменико Фиорети, директор “Бизнес развитие на алтернативните задвижвания” в IVECO, Кристиан Хьолингер, ръководител “Downstream LNG Europe” в Shell, Матиас Маедж, директор “Застъпничество” в IRU (Международен съюз за автомобилен транспорт), и Кристоф Домке, старши директор и ръководител “Чиста и интелигентна мобилност” в FTI Consulting.

Дебатът започна с разсъждения относно увеличаването на търсенето от страна на клиентите на камиони с ниски емисии. Джандоменико Фиорети изтъкна, че търсенето на съчленени камиони с втечнен природен газ непрекъснато нараства, като от нишов продукт през 2015 г. превозните средства днес представляват почти 4% от общия обем на индустрията. Панелът продължи да обсъжда предимствата на технологиите за втечнен природен газ и био-втечнен природен газ, както и наличието на биометан, който понастоящем представлява средно 17 % от газа, използван в транспорта в Европейския съюз, и се очаква да стане широко достъпен през следващите години.

Участниците в дискусията обсъдиха регулаторните аспекти, икономическите аспекти на газовите камиони и технологичното развитие. След това те обърнаха внимание на разширяването на инфраструктурата за по-нататъшно увеличаване на производството на био-ЗГ като ключов фактор, позволяващ постигането на нулеви нетни емисии на CO2. Панелната дискусия завърши със съображения за важността на сътрудничеството между различните компании от екосистемата, за да се даде възможност за декарбонизация на транспорта, и с призив за действие към всички заинтересовани страни да обединят усилията си в подкрепа на прехода към втечнен природен газ и био-втечнен природен газ по пътя към устойчивост.

СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари