26 септември, 2022
Устойчив транспорт
НачалоКомпанииIVECO и Nikola откриват съвместно предприятие за производство на електрически тежкотоварни камиони...

IVECO и Nikola откриват съвместно предприятие за производство на електрически тежкотоварни камиони в Улм, Германия

Партньорството между световния производител на търговски превозни средства и базираната в САЩ група, специализирана в тежкотоварни камиони от клас 8 с нулеви емисии и свързаните с тях енергийни решения, е на път да започне производствения си път в Улм, Германия.

Вълнуващата нова глава в историята на устойчивия транспорт на IVECO и Nikola Corporation пое курс днес в Улм, Германия, като производственото съоръжение, посветено на електрическите тежкотоварни камиони Nikola Tre, беше представено пред обществеността, готово да започне производство до края на годината. Първите произведени тук модели Nikola Tre ще бъдат доставени на избрани клиенти в САЩ през 2022 г. В допълнение към серийния модел на батерийно-електрически автомобил (BEV), следващата еволюция на тази модулна платформа за тежкотоварни автомобили също беше показана на обществеността под формата на прототип на Nikola Tre, работещ с горивни клетки (FCEV). Този следващ модел ще влезе в производство в Улм до края на 2023 г.

Днешното събитие по представянето беше организирано в съответствие с действащите стандарти на COVID-19 и беше ограничено до избрано събрание от около 100 международни и национални заинтересовани страни и медии. Сред присъстващите бяха Герит Маркс, президент на Commercial & Specialty Vehicles в CNH Industrial и назначен за главен изпълнителен директор на Iveco Group; Марк Ръсел, главен изпълнителен директор и президент на Nikola; Винфрид Херман, държавен министър на транспорта в Баден-Вюртемберг; Мартин Бендел, първи кмет на град Улм; Масимилиано Лаги, генерален консул на Италия в Щутгарт, Германия.

Въпреки всички предизвикателства, свързани с индустрията и глобалната пандемия, с които се сблъскваме, откакто за първи път обявихме това партньорство през септември 2019 г., изключително удовлетворяващо е, че днес можем да застанем тук като екип и да станем свидетели на изпълнението на цялата ни упорита работа, извършена навреме и в съответствие с първоначалните ни планове”, заяви Герит Маркс по време на встъпителната си реч. “Благодарение на доказания опит и утвърденото присъствие на IVECO ние осигурихме платформа, върху която технологията на Nikola може да процъфтява. Сега фокусът ни е насочен към това да осигурим успеха на тази операция и съвместно да поемем водеща роля, когато става въпрос за неутрален по отношение на климата транспорт на дълги и къси разстояния на тежкотоварни автомобили.

Разположен на 50 000 кв. м, от които 25 000 са покрити, производственият завод в Улм разполага с процес на окончателно сглобяване, който е проектиран за “електрически родени” автомобили. Този обект и първата фаза на индустриализация представляват съвместна инвестиция на IVECO и Nikola и включват прогнозни 160 доставчици в процеса от началото до края. Понастоящем се очаква производствената линия да може да произвежда приблизително 1000 единици на смяна годишно и се очаква да претърпи постепенно увеличаване на производството през следващите години. Очаква се обектът да функционира в съответствие с принципите на програмата за производство от световна класа, като целта е да се постигне нулев отпадък, нулев брой злополуки, нулев брой повреди и нулев запас, което се потвърждава от ключовите му характеристики, включващи изцяло цифрово управление на цеха, предназначено да гарантира 100% проследимост и безхартиена работа.

Това ново съоръжение е красиво и ние сме благодарни на екипите на IVECO и Nikola за сътрудничеството и упоритостта, с които го реализираха”, заяви Марк Ръсел, главен изпълнителен директор на Nikola. “Това е още един важен етап за Nikola, тъй като ние изпълняваме нашата стратегия и визия да бъдем световен лидер в областта на транспортните решения с нулеви емисии.

Разработен и проектиран като безопасно, надеждно и високоефективно транспортно решение с нулеви емисии, Nikola Tre е двигател на промяната в сектора. Базиран на платформата на камиона IVECO S-WAY с електрическа ос, съвместно проектирана и произведена от FPT Industrial, той разполага с усъвършенстваната електрическа технология и технология за горивни клетки на Nikola, както и с ключови компоненти, предоставени от Bosch.  Заедно екипите са разработили модулна платформа, която може да използва както технология за задвижване с горивни клетки, така и с батерии. Пускането на пазара първо на батерийната технология ще допринесе за зрелостта на основната платформа, преди да се добави горивната клетка като технология за удължаване на пробега.

ИзточникIVECO & Nikola
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Нова генерация DAF | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари