29 септември, 2022
Устойчив транспорт
НачалоЛекотоварниAлпийски върхове – Райнхолд Меснер и електрическите ванове на Opel

Aлпийски върхове – Райнхолд Меснер и електрическите ванове на Opel

Мястото е изключително подходящо за една наистина много специална среща на върха. Гледката от връх Кронплац в Южен Тирол е една от най-красивите в Алпите въобще и обхваща цялата панорама от Доломитите през долината Пустер до Цилерталските Алпи. Уникалният по рода си музей на планинарството “MMM Corones” на Райнхолд Меснер (Messner Mountain Museum Corones) е изграден по идея на легендата на световния алпинизъм на самия връх Кронплац, давайки възможност на големите електрически ванове Zafira-e Life и Vivaro-e да демонстрират истинските си способности за превоз на пътници и товари в екстремни условия. Като дългогодишен партньор на Opel, Райнхолд Меснер се е възползвал от възможността да подложи на електрическите ванове на сериозно изпитание в алпийски условия.

Използването на електрическите лекотоварни модели като част от дейността на “MMM Corones” даде ясни резултати – възможностите на електрическите ванове на Opel се простират далеч отвъд приложенията в рамките на “последната миля” в градски условия, а моделите са напълно подходящи за употреба  по планинските склонове на Южен Тирол. Предимствата им се простират от възможността за изпълнение на транспортни задачи с нулеви емисии, през безшумното, природосъобразно движение до възможността за рекуперация на енергията при движение надолу, която значително разширява автономния пробег на електрическа енергия. Световноизвестният със своята любов към природата Райнхолд Меснер е сред хората, които могат наистина да оценят по достойнство тези качества.

Opel Vivaro от години ме впечатлява със своята надеждност и страхотно  технологично равнище”, споделя Меснер. “За мен това е идеално транспортно средство – особено що се отнася до обслужването на моите музеи. Обстоятелството, че тези транспортни задачи вече могат да бъдат изпълнени с Vivaro-e при нулево ниво на емисиите и много нисък шум с оглед на опазването на дивата природа в планините, наистина ме интересува и вълнува. От тази гледна точка преминаването към електрическа мобилност носи двойна полза.

Opel Vivaro-e – пълноценен транспорт с нулеви локални емисии

Райнхолд Меснер е запознат прекрасно с предимствата на Opel Vivaro. Преди откриването на музея “MMM Corones” през 2015 година, бе извършена огромна по обем тежка работа за транспортирането на многобройните експонати до връх Кронплац с неговите 2275 метра надморско равнище – колосална задача, с която Меснер и неговият екип се справиха благодарение именно на Vivaro. Затова легендата в световния алпинизъм продължава да разчита на услугите на лекотоварния модел на Opel и разбира се, като горещ привърженик на опазването на околната среда – на неговата нова електрическа версия с нулево ниво на емисиите.

При Vivaro-e Meснер може да разчита и на пълната функционалност на модела, който беше избран за “Международен ван на годината 2021 (IVOTY)”. Също като своя събрат с конвенционално задвижване, Vivaro-e се предлага във варианти с три различни дължини (S с 4,60 метра, M с 4,95 м и L с 5,30 м) и различни варианти на каросерията, което го прави идеален партньор за изпълнението на почти всяка транспортна задача. В зависимост от варианта, електрическият ван предлага товарен обем до 6,6 кубически метра и товароносимост до 1200 килограма. Клиентите могат да избират между две изпълнения по отношение на размера и капацитета на литиево-йонната батерия – със 75 кВтч  и автономен пробег до 329 километра (при Vivaro-e M и L) или с 50 кВтч за максималните 231 километра с едно зареждане според WLTP.

Vivaro-e и Zafira-e Life – като у дома в планински условия

Изобилието от мощ и преди всичко на въртящ момент е наистина голямо предимство в планински условия. Със своите 100 кВт/136 к.с. и 260 Нм максимален въртящ момент, Vivaro-e потегля мощно по стръмнините още при първото докосване на педала на газта, а пътническата версия Zafira-e Life не му отстъпва по нищо в товз отношение. Благодарение на разположените в долната част на каросерята акумулаторни батерии, двата модела се отличават и с много нисък център на тежестта, а оттам и с изключително стабилно поведение на пътя. Със своите разнообразни конфигурации на седалките и капацитет за превоз на до девет души Zafira-e Life е идеален голям пътнически микробус за тих и удобен превоз на туристи.

Разбира се, ако електрическите лекотоварни и пътнически модели се движат само нагоре по планинските склонове, постигането на максималния автономен пробег би било невъзможно, но за щастие изкачването винаги е последвано и от спускане. Ако модел с дизелов двигател се спусне с (почти) празен резервоар, той в крайна сметка ще изчерпа горивото въпреки ниския си разход, но при Zafira-e Life и Vivaro-e нещата седят по коренно различен начин. При тях разположеният на предния мост тягов електродвигател преминава автоматично в генераторен режим на работа, който предлага необходимият за контрол на спускането по стръмнината спирачен момент  и в същото време зарежда акумулаторните батерии с получения в процеса енергиен излишък. При достигане на долината в подножието на Кронплац, интелигентните електрически модели на Opel разполагат с достатъчнен заряд за пътуване до най-близката  бързозарядна станция, където процесът на презареждане до 80% от капацитета отнема само 45 минути (при батерия с капацитет 75 кВтч) или 30 минути (при батерията с капацитет 50 кВтч).

Райнхолд Меснер и Opel – целта е постигане на мобилност без емисии

Тези технологични постижения успяват да впечатлят дори и Меснер – първият алпинист, успял да покори всички осемхилядни върхове на планетата. “Както знаете, животът в хармония с природата е нещо много близко до сърцето ми и това личи добре в “MMM Corones”. В същото време животът и работата ми биха били невъзможни без автомобил, защото често не мога да използвам градския транспорт. Ето защо съм още по-доволен от устойчивия стремеж на марката Opel към електрификация на цялата моделна гама с цел постигане на практични решения за ежедневна мобилност без емисии”, споделя със задоволство 76-годишният екоактивист.

Планирайки преминаването към захранваните изцяло с акумулаторни батерии Vivaro-e или Zafira-e Life, Райнхолд Меснер продължава дългогодишното си сътрудничество с марката Opel. През 80-те години на миналия век той се радва на предимствата на своите червена Omega 3000 и Vectra 2000 със система за двойно предаване, а от 1989 година екстремният алпинист вече официално е един от най-известните партньори на Opel. През 90-те години авторът на няколко книги е сред лицата на Corsa и наред с други автомобили с удоволствие сяда зад волана на Opel Monterey. Специално за неговата прочута експедиция до Северен полюс инженерите на Opel разработват и специална шейна, а през 2014 година той предприе рискованата операция за проучването на вътрешните дълбини на Opel Vivaro, заедно със своя верен спътник шерп. През цялото време връзката между именития спортист и германската автомобилна марка се гради на волята за успех и отговорното отношение към околната среда. Затова Меснер от години не крие своя ентусиазъм  от новите разработки и модели на Opel с ниски и нулеви емисии – всичко започна с пионера сред електромобилите Opel Ampera и сега го довежда до най-новите електрически модели от марката с мълния на емблемата.

ИзточникStellantis
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари