4 октомври, 2022
Устойчив транспорт
НачалоЛекотоварниMAN eTGE вече се предвижва на батерии и в паркове и на...

MAN eTGE вече се предвижва на батерии и в паркове и на строителни площадки

В сътрудничество с известни производители на каросерии MAN Truck & Bus предлага нови каросерии за MAN eTGE. Отсега нататък той се предлага и с каросерия тип фургон, както и с платформа или тристранен самосвал.

•  MAN отговаря на нарастващото търсене на екологични решения в градските райони

•  Възможни са и допълнителни приложения, например при превоза на мебели, в общините, в строителството или в градинарството и озеленяването

Вече се използва във верига мебелни магазини в Холандия: MAN eTGE фургон. Там той дава възможност за доставка на често обемистите пакети с мебели в рамките на метрополиса Амстердам без емисии. С тази стъпка мебелната компания допринася за подобряване на качеството на въздуха в града на река Амстел и по този начин отговаря и на увеличения брой доставки по домовете след корона-кризата, което прави чистия транспорт още по-важен.

Фактът, че все повече компании мислят по този начин, е отразен и в текущата статистика за регистрациите в Европа (ЕС 27+3). От януари до май 2021 г. броят на микробуси акумулаторни батерии (BEV) с обща маса между 3 и 6 т се е увеличил повече от два пъти в сравнение със същия период на миналата година до около 2200 единици (+135%).

Преди това MAN eTGE се предлагаше като панелен ван в областта на товарните превози и като комби в сектора на пътническите превози. За да предложи на своите клиенти още по-широка гама в класа на електрическите лекотоварни автомобили, MAN Truck & Bus, в сътрудничество с известни производители на каросерии, предлага eTGE с каросерия тип фургон или с платформа, или като тристранен самосвал.

“В новата версия с каросерия eTGE става още по-привлекателен за шофьорите, извършващи доставки. Защото много клиенти в градския трафик на доставки се интересуват от голям товарен обем, било то за доставки на големи по обем онлайн поръчки или за доставки на мебели. В същото време става все по-важно, особено в града, устойчиво да се намалят емисиите на изгорели газове и шум. MAN eTGE фургон предлага идеалната комбинация за това”, обяснява Мартин Имхоф, ръководител на отдел „Продуктов маркетинг за ванове“ в MAN Truck & Bus.

С каросерия тип фургон товарното пространство на MAN eTGE е с дължина 3280 мм, широчина 2060 мм и височина 2000 мм (по желание 2200 мм). Това кореспондира с големия товарен обем от 13,5 куб.м. Височината на товарене е 1050 мм. До товарното отделение може да се стигне лесно с помощта на разтегателен, 4-степенен помощен механизъм за влизане в задната част. В интериора има релси отстрани и отпред за безопасно съхранение на товара. Каросерията на сухия товарен отсек е на компанията SPIER Fahrzeugwerk от Щайнхайм, Германия, и е монтирана на eTGE от производителя на каросерията.

Вече се предлага и с плосък борд или тристранен самосвал: MAN eTGE.

Втората новост в гамата на MAN eTGE служи за различни цели: общински услуги, строителна индустрия и градинарство и озеленяване. Тук често най-желаната форма на каросерията са бордови или тристраннен самосвал. MAN вече ги предлага в сътрудничество с производителя Schoon Fahrzeugsysteme от Визмур, Германия. Дължината на платформата е 3255 мм, а ширината – 2040 мм. Сгъваемите странични стени са с височина 300 мм. В платформата са вградени 10 отвора за закрепване, всеки със сила на придърпване 500 daN. С платформата полезният товар е 820 kg, а с тристранно накланящата се каросерия той е още 750 kg.

Техническите характеристики на MAN eTGE остават непроменени с новите варианти на сглобяване. Капацитетът на батерията му е 35,8 kWh, а мощността на електрическото задвижване – 100 kW. Въртящият момент на задвижването от 290 Нм му осигурява висока маневреност за типичната му употреба в градския транспорт за дистрибуция. Според тестовата процедура WLTP пробегът е 115 км, но може да се увеличи до 120-130 км при реална употреба в града, в зависимост от условията на транспорта.

Основно предимство на eTGE е богатото му оборудване за безопасност и комфорт, от което се възползват и новите варианти на каросерията. Стандартното оборудване включва: Асистент за аварийно спиране, активен асистент за поддържане на лентата, асистент за потегляне по наклон, асистент за дълги светлини, асистент за умора и асистент за страничен вятър. Сензорите за паркиране отпред и отзад осигуряват безопасно маневриране по време на товарене и разтоварване, основните фарове и дневните светлини са LED изпълнение. По отношение на комфорта MAN eTGE блести с информационно-развлекателната система MAN Media Van Navigation, климатика Climatronic, мултифункционалния волан и седалката на водача Comfort Plus.

За да бъде преходът към електрическа мобилност възможно най-плавен, MAN предлага на операторите на автопаркове съвети от експертите в MAN Transport Solutions. Наред с другото, на въпросите за планирането на ресурсите, инфраструктурата за зареждане, управлението на батериите и рентабилността се дава устойчив отговор.

Операторите на електрически превозни средства MAN могат да разчитат на професионална помощ и при сервизното обслужване. Сервизните екипи на MAN са специално квалифицирани за поддръжката и ремонта на електрически превозни средства, а сервизите са съответно оборудвани.

ИзточникMAN Truck & Bus
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари