7 октомври, 2022
Устойчив транспорт
НачалоАвтобусиFlixBus избра: Устойчива мобилност с IVECO BUS Crossway Natural Gas в комбинация...

FlixBus избра: Устойчива мобилност с IVECO BUS Crossway Natural Gas в комбинация с биометан

Моделът, избран от оператора FlixBus, е с дължина 13 метра.  С обща вместимост от 1260 литра (четири 315-литрови резервоара) превозното средство има пробег от минимум 600 км при мисии на дълги разстояния. Оборудван е с двигател IVECO CURSOR 9 CNG от последно поколение, който развива 360 к.с. или 265 нм. Crossway CNG е особено екологичен, тъй като може да се движи с биогаз.

Автобусът, назначен за мисията на FlixBus на биогаз, се присъединява към автопарка на белгийския превозвач Coach Partner. Операцията е планирана да покрива ежедневно и два пъти дневно кръговите маршрути Брюксел – Амстердам – Брюксел с дължина 415 км всеки, и то за период от три години.

Опазване на околната среда и общественото здраве

Системата Crossway CNG е напълно съвместима с проектите за енергиен преход.  Той предлага високи показатели по отношение на намаляването на емисиите на замърсители и шум. С природния газ нивата на емисиите на фини прахови частици са сведени почти до нула, а емисиите на азотни оксиди са намалени с повече от една трета. Нивото на шума също е намалено наполовина, което осигурява изключителна тишина при работа за водача и пътниците. Ето защо автомобилите на природен газ са единственото доказано и достъпно решение, което не използва изкопаеми горива и е оборудвано да посрещне днешните и бъдещите предизвикателства в областта на мобилността.

Crossway CNG спомага и за опазването на природните ресурси, тъй като е 100% съвместим с биометана, произвеждан от органични отпадъци. OrangeGas, доставчикът на биометан за дейността на Flixbus, си партнира с община Амстердам, която произвежда биогаз от утайки от битови отпадъчни води. Биогазът се пречиства, за да достигне качеството, необходимо за впръскването му в холандската газова мрежа. Захранването на Crossway CNG с биогаз позволява значително да се намалят емисиите на CO2. Atmosfair, партньорът на климатичната неправителствена организация Flix за климатична стратегия и компенсиране на CO2, посочва, че намаляването на CO2 благодарение на биометана е със 75% в сравнение с дизеловите операции по маршрутите.

Метанизирането на битовите биоотпадъци е солиден пример за кръгова икономика, как разумното управление на отпадъците може да се превърне в местна нисковъглеродна енергия за транспорта, напълно съобразена с изискванията на европейската Зелена сделка, и то по много достъпен и ефективен начин. Многобройни проучвания показват доказателства за ползите от биометана в транспорта: атрактивен анализ на жизнения цикъл, принос за намаляване на емисиите на СО2, разходи за придобиване на енергия, близки до тези на дизела, както и зрялост и мащабируемост. IVECO BUS е лидер в газовата мобилност в Европа, като през 2020 г. ще бъдат продадени около 1000 автобуса на CNG за градски, туристически и микробуси.

Crossway CNG включва интелигентен дизайн, който интегрира резервоарите за сгъстен газ в покрива. Тази изключителна, патентована функция оптимизира центъра на тежестта на превозното средство за по-голяма стабилност на пътя и увеличава комфорта за водача и пътниците. Благодарение на тази интеграция автомобилът е с най-ниската обща височина на пазара (3455 мм), което означава, че може да се експлоатира без проблеми, причинени от пътната инфраструктура, като мостове или подлези.

Комфорт и достъпност

Верен на своето ДНК, Crossway CNG има различни предимства по отношение на управлението, управляемостта, ергономичността на седалката на водача, активната и пасивната сигурност (ABS, ASR, ESP, LDWS) и надеждността.  Напълно достъпен за всеки пътник благодарение на предната и средната двойна врата (1200 мм), Crossway CNG предлага също хидравлична рампа, място срещу средната врата за една инвалидна количка и багажно отделение с обем 5,1 м3.

На борда просторният интериор е с височина минимум два метра и разполага с рафтове за ръчен багаж. Той осигурява отлични условия за пътуване и комфорт за 44 седящи пътници, които могат да се възползват от седалки с масичка от задната страна на облегалката, мрежа за списания, място за багаж, 2 LCD монитора 19″, тоалетна, климатик. USB портовете дават възможност на пътниците да зареждат своите мобилни телефони, таблети и MP4 плейъри.

Телематика Intellibus: цял набор от услуги, съобразени с автомобилите и мисията на нашите клиенти

Flixbus избра да оборудва този Crossway CNG с предложението за телематика Intellibus, което осигурява пълен пакет от цифрови услуги, част от офертата на IVECO ON.

Системата за управление на автопарка Intellibus, известна още като Fleetweb, е основен актив за оператора при управлението на автопарка му. Всъщност този ключов инструмент за събиране на данни в реално време позволява и онлайн съхранение, за постоянно наблюдение, както и оптимизиране на операциите и ежедневната поддръжка на превозните средства. Стефан Еспинас, ръководител на марката IVECO BUS, коментира: “Изключително сме горди, че FlixBus избра Crossway bio-CNG, за да стартира първата си международна линия на биогаз. Това е перфектен пример за уникална доказана и зряла технология за драстично намаляване на емисиите на CO2 за този тип мисии. Този избор потвърждава лидерството и опита на IVECO BUS и потвърждава, че сме референтен партньор в тази област”.

ИзточникIVECO BUS
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари