7 октомври, 2022
Устойчив транспорт
НачалоЕлектромобилностVolvo Trucks разкрива технологията на тежкотоварните си електрически камиони

Volvo Trucks разкрива технологията на тежкотоварните си електрически камиони

Volvo Trucks има пълна готовност да каталириза бърза промяна към по-устойчив транспорт и голям подем в електрифицирането на тежкотоварния пътен транспорт чрез наскоро представените електрически камиони Volvo FH, FM и FMX Electric. Технологичният пробив, базиран на споделени платформи, ги прави много подходящи за широка гама транспортни задачи, като по този начин позволява на много транспротни компании да започнат по-лесно своя път към електрификация.

Технологията, базирана на споделени платформи, прави новите тежкотоварни електрически камиони на Volvo подходящи за широк спектър от транспортни задачи

Със старта на продажбите на трите нови изцяло електрически камиони – FH, FM и FMXVolvo Trucks сега може да предложи на клиентите пълна гама от шест електрифицирани модела. Производството на новите камиони ще започне първоначално с влекачи през втората половина на 2022 г., следвано от шаси-кабини в началото на 2023 г.

Новите тежкотоварни камиони за регионални превози и строителни приложения имат брутно тегло на композицията (GCW) до 44 тона и се предлагат в два варианта за височина на шасито, с междуосие от 3800 до 6700 мм и конфигурации с две, три или четири оси.

Създадени на основата на същата изключително успешна платформа, както дизеловите или задвижваните на газ камиони, нашите нови електрически камиони осигуряват голяма гъвкавост и могат да отговорят на много голям кръг от транспортни нужди”, коментира Йонас Одермалм, Вице Президент Електромобилност във Volvo Trucks.

Три електромотора се съчетават с автоматизираната скоростна кутия I-Shift, за да осигурят уникално задвижване

Три електромотора са куплирани към утвърдената и доказана скоростна кутия I-Shift на Volvo Trucks, която има нова уникална стратегия за смяна на предавките, оптимизирана за електрозадвижване. Моторите, заедно с I-Shift, формират мощно електрическо задвижване, което осигурява несравнима управляемост чрез комбинирана мощност от електрическия мотор от 490 кВт (666 к.с.) и въртящ момент от до 28 000 Нм от скоростната кутия.

Йонас Одермалм, Вице Президент Електромобилност във Volvo Trucks.

Тъй като камионът винаги стартира на най-високата възможна предавка, енергийната ефективност и икономиите се постигат благодарение на минималната смяна на предавки. В същото време ниски предавки са, разбира се, налични при пътища с големи наклони или при стартиране, което изисква допълнителен въртящ момент и контрол”, обяснява Йонас Одермалм.

При силоотводня вал (PTO) има три възможности, които да отговорят на нуждите на клиента: електрически (40 кВт), електро-механичен (70 кВт) или монтиран на предавателната кутия (150 кВт).  

Батерии от следващо поколение с висока енергийна плътност

Тяговите батерии използват технология с литиево-йонни клетки от последно поколение и ще бъдат асемблирани в завод на Volvo. Електрически камион с шест батерии има номинален капацитет от 540 кВтч, позволявайки пробег до 300 км*.

Гъвкаво и бързо зареждане

Камионите имат възможност за два начина на зареждане: AC (променливо-токово) зареждане до 43 кВт, което е идеално за зареждане през нощта, или много по-бързото DC (право-токово) зареждане на до 250 кВт. Това е много полезно при шофиране на две смени или ако имате нужда да заредите превозното средство по време на обедна почивка и по този начин да добавите допълнителен пробег. С DC-зарядно 250 кВт можете да заредите до 80 процента от капацитета на батериите за по-малко от 90 минути**.

Плавен преход към E-мобилност за превозвачи

В допълнение към електрическите камиони, Volvo Trucks също предлага цялостна екосистема от услуги, поддръжка и финансови решения, подготвени специално за превозвачи, за да подпомогнат по-лесния и по-бърз преход към електрифициран транспорт.

За превозвачите е важно преминаването към електрически камиони да може да бъде осъществено постепенно и по плавен, и лесен начин. Те ще имат смесени флотилии с различни задвижвания за още много години, и могат да продължат да използват системи като Dynafleet, както и същия сервизен партньор за всички камиони Volvo. Силовата линия може да се различава, но останалото е много сходно, правейки прехода към електрически камиони безпроблемен и логичен”, заключава Йонас Одермалм.

Електрически превозни средства на Volvo Trucks за Европейския пазар

  • Volvo FH Electric, за регионален и междуградски транспорт.
  • Volvo FM Electric, универсален камион за тежкотоварни локални превози и регионална дистрибуция
  • Volvo FMX Electric, за по-чист и по-тих транспорт в строителството.
  • Volvo FE Electric, за локална и градска дистрибуция, сметоизвозване.
  • Volvo FL Electric, за локална и градска дистрибуция.

    Програмата включва още Volvo VNR Electric за пазарите в Северна Америка.
Volvo Trucks – Новото електрическо задвижване за тежкотоварни автомобили.

* Действителният пробег може да варира в зависимост от много фактори, като скорост на шофиране, употреба на круиз контрол, спецификация на превозното средство, товар, топография на пътя, опит на водача, поддръжка на превозното средство, както и метеорологичните условия.

** Времената за зареждане може да варират в зависимост от външната температура, типа на зареждащото оборудване, спецификацията на камиона, настояща температура на батерията, състояние на батерията и ниво на мощност преди зареждането.

ИзточникVolvo Trucks
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари