4 октомври, 2022
Устойчив транспорт
НачалоЛекотоварниVolkswagen Caddy е “Кола на годината 2021 на България” в категория “Многофункционални...

Volkswagen Caddy е “Кола на годината 2021 на България” в категория “Многофункционални автомобили”

ПРИЗЪТ Е ГОЛЯМО ПРИЗНАНИЕ ОТ СТРАНА НА АВТОМОБИЛНИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ЗА КАЧЕСТВАТА НА МОДЕЛА И ЗА РАБОТАТА НА ЦЕЛИЯ ЕКИП VOLKSWAGEN ЛЕКОТОВАРНИ АВТОМОБИЛИ.

По-голям, по-практичен, по-ефективен, по-интелигентен – петото поколение на Volkswagen Caddy спечели по категоричен начин наградата в категорията “Многофункционални автомобили” на ежегодния конкурс в България. Моделът се предлага на пазара във версиите товарен фургон за доставки в града, компактен пътнически ван и кемпер.

Новият Caddy е базиран за първи път на модулната система за напречно монтирани двигатели (MQB) по подобие на компактния Golf 8. С въвеждането на MQB платформата при модела навлизат и нови технологични решения: иновативни асистиращи системи като “Travel Assist”, новата система за аварийно спиране при насрещно приближаващ автомобил в ляв завой, свързаните инфотейнмънт системи и дигитализираните инструменти, които взети заедно превръщат Caddy в смартфон на колела.  Новата технология Twindosing преработва емисиите на азотни окиси на ефективните и икономичните турбодизелови двигатели в безвреден азот и вода. Външността притежава нов и харизматичен дизайн, а интериорът е планиран с прецизност до последния детайл. Същевременно с това, пространството, предлагано от този мултиталант в сегментa на компактните ванове, се увеличава – а това го превръща в един истински Volkswagen.

Преминаването към платформата MQB е визуално различимо още при пръв поглед с увеличеното от 2682 до 2755 мм междуосие, осигуряващо на Caddy динамични външни пропорции. Пътническите версии се предлагат серийно с пет места. Както късата, така и дългата версия, опционално могат да се оборудват с трети ред седалки. С добавянето на тези две индивидуални седалки в задната част Caddy лесно се превръща в седемместен автомобил. Новото в случая е възможността седалките на третия ред да бъдат индивидуално извадени с цел постигане на максимална гъвкавост. Багажният обем на семейния ван достига до 2556 л (с натоварване до тавана и до първия ред седалки, при изваден втори ред). Друго иновативно решение е вентилаторът в тавана за по-добър климатичен контрол в задната част на Caddy.

Индикаторните и контролните прибори са с нова архитектура – основната конфигурация за водача и пътника до него включва аналогови инструменти с дигитален мултифункционален екран или “Digital Cockpit” като допълнително оборудване, а във версията “Style” като серийно. Наличието на “Digital Cockpit” в комбинация с върховата навигационна система “Discover Pro” с 10-инчов сензорен екран създава изцяло нов дигитален изглед от индикаторни и контролни прибори, наречен “Innovision Cockpit”.

Пет от 19-те асистиращи системи в Caddy също са изцяло нови, а останалите са напълно обновени и разширени с добавяне на различни функции. Новите системи включват технологията “Travel Assist”, която е налична за първи път в лекотоварен автомобил на Volkswagen. Системата предлага асистиране в рамките на целия скоростен диапазон достигащо второ ниво на автономно шофиране. Нова е и системата за предотвратяване на инциденти чрез аварийно спиране при насрещно приближаващ автомобил в ляв завой. Още едно нововъведение в Caddy, както и за автомобилите от А-сегмента на градските ванове, е асистентът за маневриране с прикачен товар (известен от Crafter като “Trailer Assist”), който подпомага движението на заден ход с ремарке.

За първи път Volkswagen Лекотоварни автомобили използват системата “Twindosing” при трите турбодизелови агрегати TDI със съответно 55 кВт (75 к.с.), 75 кВт (102 к.с.) и 90 кВт (122 к.с.) и с шестстепенна механична или 7-степенна трансмисия с два съединителя. С висока ефективност и опазващ околната среда, е и бензиновият мотор TSI с 84 кВт (114 к.с.). Той ще бъде последван от захранвания с природен газ двигател с принудително турбо пълнене (TGI на базата на TSI, но с 96 кВт / 130 к.с.) както и Plug-In-хибридният eHybrid. За тази значително подобрена ефективност принос има и подобрената аеродинамика на новата каросерия: коефициентът на обтекаемост Cw e намален до 0,33. В сравнение с предшественика си, а и с конкурентите в сегмента, новият Caddy в TDI вариант е средно с 10% по-икономичен и съответно отделя с 10% по-малко емисии на CO2. На какво е способен товарният Caddy Cargo, лесно може да бъде демонстрирано при натоварването на два напречно разположени европалета. Това вече е възможно и при къса база в резултат от увеличеното до 1230 мм разстояние между задните арки на колелата. Благодарение на плъзгащите се врати с увеличена широчина от 840 мм на Maxi (широчина при предшественика: 701 мм) вторият палет може да се натовари и през страничната врата – факт, създаващ важни конкурентни предимства на автомобила. Максималната дължина на товарното пространство до преградната стена достига 1797 мм при Cargo и 2150 мм при Cargo Maxi.

СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари