4 октомври, 2022
Устойчив транспорт
НачалоЛекотоварниë-Berlingo: Citroën надгражда автомобилите за свободното време с електрическа версия

ë-Berlingo: Citroën надгражда автомобилите за свободното време с електрическа версия

“Електрификацията на Berlingo решава два въпроса, като предлага достатъчен пробег и не прави компромиси с практичността, така че нашите клиенти да могат да се наслаждават на своите дейности в цялото им разнообразие. ë-Berlingo им носи допълнителна доза спокойствие в ежедневието с плавно и тихо шофиране, удовлетворение от запазеното качество на въздуха и контролиран бюджет за придвижване. Точно такива високи очаквания имат  клиентите и това е изключително стратегическо решение в сегмента, тъй като по-големите автомобили са особено ограничавани заради CO2 и разхода на гориво.  Горди сме, че Berlingo, първият автомобил за свободното време, се нарежда сред първите, които предлагат тази алтернатива.” Лорънс Хансен – Продуктов и стратегически директор на Citroën.

Появата на електрическа версия на Berlingo е от ключово значение. Това е модерно решение на екологичните проблеми, които силно засягат този тип автомобили, и е насочено към клиентите с природосъобразен начин на живот, които са наясно със своя екологичен отпечатък и отчитат своя бюджет за придвижване. Решението съчетава практичност с удоволствие, като се възползва от най-добрите електрически технологии и допълнително подобрява спокойствието и плавното шофиране без да нарушава функционалността на Berlingo.


ë-Berlingo: създаване на комфорт и свобода

Допълнителна плавност в електрически режим

ë-Berlingo прави всяко пътуване релаксиращ момент за пътниците. Автомобилът стартира плавно с линеен въртящ момент и ускорение, налични незабавно без смяна на предавки. Електрическият силов агрегат генерира нулев шум и няма вибрации.

ë-Berlingo може да се похвали и с първокласен комфорт в кабината с високо разположени седалки, плавно кормилно управление и 10,8-метров диаметър на завой.

Електрическият двигател задвижва автомобила в съответствие с избрания режим на шофиране и пътните условия. С мощност 100 kW (136 к.с.)/260 Нм ë-Berlingo достига максимална скорост от 135 км/ч, независимо от режима на шофиране. Режимите на шофиране се активират чрез селектора, комбиниран със специално управление ë-Toggle:
•   Normal – 80 kW/210 Нм: осигурява най-добрия баланс между пробег и динамична производителност;
•   Eco – 60 kW/180 Нм: оптимизира консумацията на енергия чрез намаляване на мощността на отоплението и климатика, без да ги изключва напълно и чрез ограничаване на въртящия момент и мощността на двигателя;
•   Power – 100 kW/260 Нм: осигурява подобрена управляемост и производителност на автомобила при пренасяне на максимален товар.


Пробег за свобода на движение

ë-Berlingo отговаря на различните потребности от мобилност като хамелеон, като се адаптира към всяка от тях ден след ден. Постига го чрез осигуряване на достъп до регулираните зони за движение в градовете и като позволява на тези клиенти да пътуват без проблеми с широк обхват на действие.  В зависимост от стила на шофиране, литиево-йонната батерия на ë-Berlingo с капацитет 50 kWh осигурява пробег до 280 км*. ë-Berlingo разчита на най-добрите електрически технологии и се предлага с един и същи силов агрегат и батерия за двата типа каросерия.

* Предстои сертификация.

За да оптимизира пробега, силовият агрегат на ë-Berlingo възстановява енергията при забавяне на скоростта и спиране. Водачите могат да усилят възстановяването на енергията, като просто активират бутона “B” на централната конзола. Разположена под седалките и пода на товарния отсек, батерията не оказва въздействие върху пространството в кабината. Батерията съхранява и предоставя енергията, като нивото на зареждането ѝ се извежда на инструменталния панел. Батерията има гаранция за осем години или 160 000 км (за 70% от капацитета ѝ в края на гаранцията). Сертификатът за капацитет на батерията се издава след проверка след една година или 20 000 км, а след това при всяко обслужване на всеки две години или 40 000 км.

Лесно зареждане и контролирани разходи

Клиентите на този тип модел често притежават самостоятелна къща и имат по-лесен достъп до зареждане. Предлагат се три режима на зареждане. Батерията може да се зарежда в общия случай с помощта на обикновен контакт Green’up през нощта, за да се потегли на сутринта в пълно спокойствие.
•   Домашно зареждане, изискващо кабел Mode 2 (стандартен във Франция) за зареждане у дома, на работното място или на паркинг. Този режим на зареждане е съвместим със стандартен контакт 8A или усилен контакт 16A (кутия + контакт Green’Up), при което времето за 100% зареждане на батерията е намалено наполовина до под 15 часа.
•   Частно или обществено бързо зареждане, изискващо монтаж на стенна кутия за бързо зареждане Wallbox с мощност от 3,7 kW до 22 kW и кабел Mode 3 (опционален). При този метод времето за зареждане от 0% до 100% е 7,5 часа (еднофазна 7,4 kW Wallbox) или 5 часа (трифазна 11 kW Wallbox).
•   Изключително бързо зареждане на обществена зарядна станция с мощност до 100 kW с вграден в зарядното устройство кабел Mode 4. Зарежда 80% от батерията с капацитет 50 kWh за 30 минути. ë-Berlingo се нарежда сред най-добрите в своя сегмент по отношение на времето за бързо зареждане.

Без смяна на масло, въздушни филтри, горивни филтри или трансмисионно масло, поддръжката е с 30% по-евтина, отколкото при модел с двигател с вътрешно горене. Енергийните бюджети на клиентите също са под контрол, като ë-Berlingo консумира средно 18 kWh на 100 км, което представлява разход от по-малко от 6 лева.

Освен това ë-Berlingo е оборудван с функция за отложено зареждане с цел консумация на електроенергия в часовете с по-ниски тарифи, както и с функция за предварителна климатизация. Последната позволява на водачите да зададат температурата в кабината, докато автомобилът е включен в електрическата мрежа и по този начин да намалят консумацията от батерията през първите няколко километра от пътуванията си.

Полезни услуги за спокоен електрически начин на живот

С приложението My Citroën клиентите могат да използват своя смартфон или таблет за дистанционна проверка на нивото на заряда и пробега на батерията, предварително задаване на температурата в кабината и конфигуриране на отложеното зареждане. Тези настройки могат да бъдат достъпни и директно от сензорния екран на автомобила в менюто “Energy” на свързаната навигационна система. Тази операция е налична за домашно зареждане (Mode 2) или бързо зареждане (Mode 3) и може да се променя по всяко време.

Citroën предлага индивидуално решение за зареждане на ë-Berlingo, включително оборудването (стандартен или усилен контакт Green’Up или Wallbox) и инсталирането му у дома или на работното място.

Дизайн: избор на енергия, характерна идентичност

ë-Berlingo се отличава основно с монограмът “ë”, символизиращ електроенергия, както и други елементите, някои от които в анодизиран син цвят. Отворът за зареждане се намира на мястото на отвора за резервоара за гориво.

Вътре кабината е проектирана да опрости използването на новия Citroën ë-Berlingo. Централната конзола помества управлението ë-Toggle, което контролира скоростната кутия, заедно със селектора за активиране на трите режима на шофиране: Eco, Normal и Power.

8-инчовият сензорен екран на ë-Berlingo включва раздел “Energy” в менюто, осигуряващ достъп до електрическите аспекти на автомобила, включително енергийния поток (показване на работата на електрическия силов агрегат в реално време с активния режим на шофиране, ниво на зареждане на батерията), статистика за консумацията (включително средна консумация за пътуване в kWh/100 км) и активиране на отложеното зареждане или предварително зададената температура в кабината. Наличен е и 10-инчов дигитален инструментален панел с висока разделителна способност (стандартно оборудване от версия Feel Pack). Водачите могат да конфигурират дисплея на дигиталния инструментален панел, за да отговаря на техните нужди.

ë-Berlingo: част от семейството, лесен за съжителство

Неразделна част от програмата Citroën Advanced Comfort®, този модел поставя акцент върху пространството, модулността и светлината, осигурявайки подобрен комфорт за пет или седем пътника на борда.

Два типа каросерии

Отличаващ се със същите преимущества на дизайна като версията с двигател с вътрешно горене, новият Citroën ë-Berlingo може да се похвали с компактни размери за по-лесно маневриране. И въпреки това може удобно да настани до седем души.

Клиентите могат да изберат дължината на своя автомобил – къса версия М с дължина 4,40 м, или дълга XL с дължина 4,75 м (допълнителни 35 см между междуосието и задния надвес). Независимо от версията, всички паркинги са достъпни благодарение на височината под 1,90 м.

Опростен достъп до кабината

Достъпът до ë-Berlingo е опростен чрез две големи плъзгащи се странични врати, оборудвани с електрически стъкла, голяма задна врата, практична за товарене и разтоварване на тежки и обемисти предмети, и тонирано отварящо се задно стъкло, заедно с кора за поставяне и изваждане на предмети, без да се налага отваряне на багажника.

Пространство     

ë-Berlingo предоставя на пътниците най-просторния интериор в сегмента, за да подобри техния комфорт.

Версията XL има просторна кабина с обем до 4000 литра и товарна дължина от 3,05 м, заедно с щедро пространство за краката и обем на багажника до 2126 литра.

Модулност

В духа на модулния дизайн ë-Berlingo е с характерни за мултифункционалните автомобили мебели. Той може да превозва пет до седем души в зависимост от версията или да освободи широко пространство за побиране на тежки и обемисти предмети.

Три пълноценни индивидуални задни седалки на ред 2, всички с еднакъв размер, предлагат на пътниците щедро пространство за коленете от 156 мм. Сгъващи се отделно или заедно, те могат да бъдат регулирани така, че да се получи желаната конфигурация, осигуряваща равен под по най-лесен начин.

При сгъната предна пътническа седалка, подът е напълно равен, а дължината на товара достига 2,70 м за версия M и 3,05 м за версия XL – идеална за транспортиране на дълги предмети.

Ред 3 съдържа две изваждащи се седалки. При версия XL седалките са монтирани върху релси и се плъзгат напред и назад над 130 мм, за да осигурят повече място за пътниците или повече обем за багажника.

Кората може да бъде поставена във висока или в междинна позиция и служи за разделяне на багажника. Тя издържа товари от 25 кг и е леснодостъпна през отвореното задно стъкло. Тя може да се съхранява практично зад седалките на ред 2 (в зависимост от версията).

Места за съхранение на вещи

ë-Berlingo разполага с оптимален капацитет за съхранение на вещи от 167 литра и особено голям обем на багажника от 775 литра за версия M и 1050 литра за версия XL (в конфигурация с пет места). За ненадминато удобство местата за съхранение на вещи са проектирани така, че с цел оптимално използване пътниците могат да избегнат поставянето на предмети в краката си. Кабината е истински “обзаведен апартамент”, функционално пространство, в което обитателите се чувстват добре и лесно могат да намерят място за всички ежедневни предмети.

Сред 26-те места за съхранение само интелигентно проектираната облицовка Modutop® предлага 92 литра практични пространства с лесен достъп. Тя се състои от 60-литров таван, който може да побере 10 кг предмети.

Отлично осветена кабина

Вътре в ë-Berlingo пътниците се възползват от истинска „сесия за светлинна терапия”, за да запазят всички доброто си настроение при дълги пътувания. Обширните остъклени повърхности, възлизащи на 6,40 м2, включително изнесеното напред предно стъкло и големият панорамен стъклен покрив, позволяват отлично осветяване на кабината. Ако е необходимо, таванът може да бъде покрит с електроуправляема щора. За пътуване през нощта Citroën е оборудвал ë-Berlingo с индивидуални лампи за четене за визуален комфорт на задните седалки и амбиентно осветление от арката за съхранение на вещи, която излъчва приглушена светлина за топла атмосфера.


Полезни технологии за спокойствие

Системи в помощ на водача и маневрирането

ë-Berlingo се гордее с 18 полезни технологии, осигуряващи на професионалистите безопасно и спокойно шофиране.

За улеснено шофиране ë-Berlingo може да се похвали с безконтактен достъп и стартиране, цветен Head-up дисплей (за първи път в сегмента), помощ при потегляне по наклон, защита по фланговете с предни, странични и задни сензори за паркиране, камера за заден ход с функция Top Rear Vision, интелигентни предни фарове, електрическа паркинг спирачка, круиз контрол и ограничител на скоростта и Park Assist – система, която автоматично открива дали дадено паркомясто е достатъчно широко за автомобила, след което извършва маневрите за паркиране в пълно спокойствие.

За по-голяма безопасност той е оборудван с активна спирачка за безопасност, система за предупреждение: при напускане на лентата за движение, за бдителността на водача, за дистанция, за необходимост от почивка, също контрол на стабилността на ремаркето, контрол на сцеплението с помощ при спускане по наклон, разширено разпознаване на пътните знаци и система за следене на мъртвата точка на видимост.              


4 Свързани Технологии

Новият Citroën ë-Berlingo е наличен с 3 три пакета за свързаност с цел безопасност и комфорт на всички пътници. Тези пакети са неразделна част от програмата Citroën Advanced Comfort® и са разработени да опростят достъпа до свързани услуги, които трябва да бъдат бързи и интуитивни.

Connect Assist

За безопасността на водача и пътниците новият Citroën ë-Berlingo Van идва с функцията Assistance & SOS.

Автоматично повикване или ръчно натискане на бутона “Assistance”: Ако е необходимо, тази услуга позволява на водача да осъществи контакт със специален кол център.

Connect Assist може да се използва за получаване на достъп до данни за автомобила като ниво на заряда, пробег и др. Свързването и преглеждането на информацията е възможно чрез приложението My Citroën.

Connect Nav

Сензорният екран Connect Nav може да се контролира и чрез гласово управление и да се използва за взаимодействие с функциите за навигация, телефон и радио. Той е във връзка със свързаните услуги. TomTom Traffic предоставя информация за трафика в реално време, за да идентифицира най-добрия маршрут.

Connect Play

Технологията Mirror Screen, съвместима с Apple CarPlay™ и Android Auto, позволява на водача да свърже смартфона си и да проектира екрана му върху този на автомобила.

Изключителен, удобен за ползване от семейства и приятели, ë-Berlingo е оборудван да ги поддържа ежедневно в активния им начин на живот.

ë-Berlingo ще пристигне в шоурумите през втората половина на 2021 г.

ИзточникStellantis
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари