7 октомври, 2022
Устойчив транспорт
НачалоСтроителна и логистична техникаПървият електрически багер-товарач

Първият електрически багер-товарач

На най-голямото американско изложение за строителна техника CONEXPO-CON/AGG 2020 (Лас Вегас, 10-14 март) Case CE представи първия в света изцяло електрически багер-товарач 580EV. Според производителя работоспособността му е същата като на конвенционалните багер-товарачи с дизелови двигатели, но 580EV се отличава със значително по-малко разходи за експлоатация и поддръжка, много по-тиха работа и нулеви локални емисии на изгорели газове.

Проектът е разработен от Case CE съвместно с две американски инженерингови компании: Green Machine Inc. и Moog Inc., както и на база на обратна връзка с американски фирми от инфраструктурното строителство. Електрическият Case 580EV се захранва от пакет литиево-йонни батерии (480 В/90 кВтч), които могат да се презареждат от всеки трифазен контакт с напрежение 220 В. Въпреки че при различните приложения батериите се изразходват повече или по-малко, след тяхното пълно зареждане машината може да работи по осем часа на ден при изпълнение на обичайните задачи.

Електрически предимства

Батериите захранват поотделно ходовата част и работната хидравлика, като в резултат се получават същите хидравлични сили на загребване както при дизеловите машини и дори по-добро представяне при едновременно придвижване и работа с товарачната кофа. Според Ерик Зийсър, директор Глобална компактна продуктова гама в Case, багер-товарачът е перфектната машина за електрифициране, тъй като в ежедневието той може да извършва от много тежка до съвсем лека работа, а и често дизеловият двигател просто работи на празен ход. А това е отлична възможност да се превърнат прахосаните моточасове в нулева консумация на батерията. Освен това при работа на празен ход на най-ниски обороти дизеловият двигател няма необходимия въртящ момент и отнема време те да се повишат съобразно дадената за изпълнение задача. Електромоторите, от друга страна, веднага подават висок въртящ момент, като пиковият е възможен при всякакви работни обороти.

От Case CE обясняват, че голямо преимущество на електрическия багер-товарач са значително по-ниските разходи за експлоатация, обслужване и ремонти – до 90% по-малко на годишна база. Тук се включват елиминирането на разходите за дизел, двигателно масло и AdBlue, както и намаляването регулярната превантивна поддръжка и ремонтите на двигателя в следващите години, в т.ч. часовите ставки за труд и времето за престои. В дългосрочен план използването на електрически машини в сградното и инфраструктурното строителство ще доведе до понижаване на общите разходи за притежаване, експлоатация и поддръжка на техника за строителните фирми. В същото време дружествата в строителството ще могат да се кандидатират успешно за обекти, които са в зони, чувствителни към емисиите изгорели газове и шум като болници, училища и др. подобни, и за които в най-големите развити страни вече се прилагат специфични изисквания.

От Case CE заявяват, че първоначалната цена на машината на американския пазар ще бъде по-висока от тази на дизеловите багер-товарачи, но са пресметнали, че разликата ще се възвърне след около пет години.

Допълнителен комфорт

Електрическият 580EV запазва много от отличителните характеристики, които американските фирми очакват от багер-товарачите Case. Тук се отнасят прецизността и ефективността на дизеловите модели със системи като ProControl, която позволява изключително прецизно движение и насочване на стрелата, както и Comfort Steer, улесняваща значително завиването при работа в тесни пространства или при товарене на самосвали. Кабината е просторна с широки прозорци, които осигуряват отлична видимост във всичко посоки. 580EV е оборудван с новите джойстици както при последното поколение N, предлагано на американския пазар. Според Case CE операторите ще почувстват същата сила и мощност при копаене, повдигане, товарене и разтоварване, познати при дизеловите багер-товарачи, но в една по-тиха обстановка без емисии на изгорели газове.

ИзточникCase CE
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари