29 септември, 2022
Устойчив транспорт
НачалоЕкологияЕкологични решения от Nokian Tyres

Екологични решения от Nokian Tyres

Nokian Tyres заменя торбите за гуми с по-екологични обозначени с етикет „I’m Green“. Производството на торби с частична употреба на биоматериал намалява емисиите на въглероден диоксид с до 75% в сравнение с производството на торби от чиста или рециклирана пластмаса.

„Като група искаме да поведем индустрията в посока на устойчивост и да разгледаме трудностите свързани с производството на една гума през целия ѝ експлоатационен живот, от суровините и производството до правилното рециклиране. Производството на торби за гуми от екологично чисти материали е част от това”, споделя Марко Макела, ръководител отдел „Продажби“ в Nokian Tyres.

Около 40 000 килограма пластмаса годишно се е използвала досега за торбите на Nokian във Финландия и Норвегия. Производството на новите торби за гуми със зелен полиетилен и чист полиетилен с ниска плътност ще произвежда около 20,02 тона въглероден диоксид, докато производството на торби от чиста пластмаса произвежда около 88 тона, а от рециклирана пластмаса около 44 тона.

По-ниското ниво на отделени емисии причинени от производството на торби е резултат от по-големият дял на био суровини – етилен от захарна тръстика на биологична основа. Захарната тръстика вече е абсорбирала въглероден диоксид от атмосферата във фазата си на растеж, и по този начин намалява крайното ниво на емисиите за производството на торбите.

Nokian Tyres е първият производител на гуми предлагащ торби частично изработени от биоматериал и обозначени с етикет „I’m Green“.

Торбите за гуми получиха етикета „I’m Green“ за своята екосъобразност. Nokian е първият производител на гуми в света, който предлага торби за гуми, които носят този етикет. Етикетът „I’m Green“ е собственост на нефтохимичната компания Braskem и неговата употреба е стриктно контролирана и регулирана. Над 50% от използваните суровини в продукта е нужно да бъдат зелен полиетилен, за да може да отговори на изискванията. В торбите за гуми, които използват Nokian Tyres употребата на зелени полиетилени е 55%.

СВЪРЗАНИ СТАТИИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Реклама -
Контакти | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари