26 септември, 2022
Устойчив транспорт
НачалоСтроителна и логистична техникаМинитоварачите Case празнуват 50-годишен юбилей

Минитоварачите Case празнуват 50-годишен юбилей

Челните минитоварачи, които завиват чрез плъзгане на колелата по терена, подобно на верижните машини, стават популярни най-напред в САЩ през 50-те години на ХХ в. Те са създадени първоначално за механизиране на работата в селското стопанство, особено в тесните места в птицеферми, обори и конюшни. През 1969 г. Case се включва в бизнеса с минитоварачи, като купува завода на Uniloader в Бърлингтън, Айова. През 1987 г. цялото производство е преместено в Уичита, Канзас, където продължава и до днес. Преди две години заводът бе отличен със сребърно ниво по стандартите на World Class Manufacturing (WCM), а миналата година от поточните линии излезе 300-хилядният минитоварач.

Минитоварачите Case впечатляват със значителната си сила на врязване на кофата, достигаща до 50% повече спрямо други известни марки. Това постижение се дължи на специфичната геометрия на стрелата и намаления ъгъл, под който са монтирани хидравличните цилиндри на кофата. Самата конструкция на машината е предвидена така, че при врязването на кофата в куп материал натоварването в основната си част да се поема от шасито, а не толкова от стрелата. За целта под вратата на кабината са монтирани специални опори с гумени тампони, предаващи ударното натоварване върху най-масивната и здрава част от минитоварача. Респективно това означава щадене на стрелата и нейните компоненти.

Доказалото се шаси Power Stance позволява по-дълга колесна база на минитоварачите Case – с 21% по-дълга спрямо аналогични конкурентни модели, осигуряваща подобрена стабилност и комфорт за оператора. Допълнителната дължина позволява постигането на по-големи товароподемности и сила на врязване на кофата, както и осигурява безпроблемно преодоляване на стръмни и неравни наклони, където другите марки минитоварачи се изкачват или на заден ход, или с бетонно блокче в кофата за баланс. Забележителна е и възможността операторът да регулира сам чувствителността на електрохидравличните джойстици, като за всяка функция има четири отделни степени. На настройка подлежи и схемата на управление – по ISO или SAE, според както е свикнал операторът. От новата серия В впечатление прави новият флагман в гамата – верижният TV450B. Той предлага максимална мощност 90 к.с. и работна маса 2045 кг, което го прави най-големият верижен минитоварач, произвеждан някога от Case.

ИзточникCase CE
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
- Реклама -
Нова генерация DAF | Турботракс България (turbotrucks.bg)

Най-четени

Последни коментари